Makaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch.
To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem sukcesu jest odpowiednie doprawienie mięsa.
Lista składników oraz przepis jest poniżej…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 400g mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- makaron do spaghetti
- majeranek
- oregano
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
Makaron z mięsem mielonym – przepis
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na oleju.
- Jak będzie szklista, dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone.
- Doprawiamy do smaku przyprawami.
- Całość smażymy ok. 10-15 minut, aż mięso będzie usmażone. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy wszystko jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
- Na talerze wykładamy makaron, a na nim układamy mięso mielone.
Smacznego!