Makaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch.

To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem sukcesu jest odpowiednie doprawienie mięsa.

Lista składników oraz przepis jest poniżej…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 400g mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • makaron do spaghetti
  • majeranek
  • oregano
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Makaron z mięsem mielonym – przepis

  1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni na oleju.
  3. Jak będzie szklista, dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone.
  4. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  5. Całość smażymy ok. 10-15 minut, aż mięso będzie usmażone. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy wszystko jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
  6. Na talerze wykładamy makaron, a na nim układamy mięso mielone.

Smacznego!