Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy wiedzieć jak przygotować odpowiednią marynatę. Karkówka w jogurtowej marynacie może stać się Waszym popisowym daniem, jeśli przygotujecie ją na podstawie tego przepisu…
Cały szkopuł tkwi w tym, aby mięso odpowiednio długo się marynowało i przeszło aromatem przypraw, a dodatkowo skruszało pod wpływem jogurtu.
Zatem biegnijcie do sklepu, poniżej znajdziecie listę zakupów i przepis…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- ok. 1 kg karkówki
- jogurt naturalny 400g
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- świeżo zmielony pieprz
Karkówka w jogurtowej marynacie – przepis
- Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nie rozbijamy ich, bo za bardzo wyschną na grillu.
- Pozostałe składniki mieszamy tworząc marynatę jogurtową.
- Karkówkę obtaczamy w przygotowanej marynacie i wkładamy do zamykanego pojemnika na całą noc do lodówki.
- Smażymy na grillu. Jeśli chcecie uzyskać charakterystyczne paski na mięsie grillujcie bezpośrednio na ruszcie.
Porada:
Aby mięso nie przywierało do rusztu, przed położeniem go na grillu posmarujcie ruszt olejem albo oliwą. Mięso nie będzie przywierało wtedy do rusztu.
Smacznego!