Karkówka w jogurtowej marynacie
Na grilla

Karkówka w jogurtowej marynacie

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy wiedzieć jak przygotować odpowiednią marynatę. Karkówka w jogurtowej marynacie może stać się Waszym popisowym daniem, jeśli przygotujecie ją na podstawie tego przepisu…

Cały szkopuł tkwi w tym, aby mięso odpowiednio długo się marynowało i przeszło aromatem przypraw, a dodatkowo skruszało pod wpływem jogurtu.

Zatem biegnijcie do sklepu, poniżej znajdziecie listę zakupów i przepis…

Składniki

  • ok. 1 kg karkówki
  • jogurt naturalny 400g
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • świeżo zmielony pieprz

Karkówka w jogurtowej marynacie – przepis

  1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nie rozbijamy ich, bo za bardzo wyschną na grillu.
  2. Pozostałe składniki mieszamy tworząc marynatę jogurtową.
  3. Karkówkę obtaczamy w przygotowanej marynacie i wkładamy do zamykanego pojemnika na całą noc do lodówki.
  4. Smażymy na grillu. Jeśli chcecie uzyskać charakterystyczne paski na mięsie grillujcie bezpośrednio na ruszcie.

Porada:
Aby mięso nie przywierało do rusztu, przed położeniem go na grillu posmarujcie ruszt olejem albo oliwą. Mięso nie będzie przywierało wtedy do rusztu.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.