Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy wiedzieć jak przygotować odpowiednią marynatę. Karkówka w jogurtowej marynacie może stać się Waszym popisowym daniem, jeśli przygotujecie ją na podstawie tego przepisu…

Cały szkopuł tkwi w tym, aby mięso odpowiednio długo się marynowało i przeszło aromatem przypraw, a dodatkowo skruszało pod wpływem jogurtu.

Zatem biegnijcie do sklepu, poniżej znajdziecie listę zakupów i przepis…

Składniki

  • ok. 1 kg karkówki
  • jogurt naturalny 400g
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • świeżo zmielony pieprz

Karkówka w jogurtowej marynacie – przepis

  1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nie rozbijamy ich, bo za bardzo wyschną na grillu.
  2. Pozostałe składniki mieszamy tworząc marynatę jogurtową.
  3. Karkówkę obtaczamy w przygotowanej marynacie i wkładamy do zamykanego pojemnika na całą noc do lodówki.
  4. Smażymy na grillu. Jeśli chcecie uzyskać charakterystyczne paski na mięsie grillujcie bezpośrednio na ruszcie.

Porada:
Aby mięso nie przywierało do rusztu, przed położeniem go na grillu posmarujcie ruszt olejem albo oliwą. Mięso nie będzie przywierało wtedy do rusztu.

Smacznego!