Tagliatelle z sosem bolońskim

Tagliatelle z sosem bolońskim

Tagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu.

Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim.

Przepis i lista zakupów jakie musicie zrobić jest poniżej…

Składniki

  • 200g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron tagliatelle
  • 400g pomidorów w puszce
  • oregano
  • bazylia
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Tagliatelle z sosem bolońskim – przepis

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente.
  2. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie.
  3. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z solą i dodajemy do cebuli.
  4. Na patelnię dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. Doprawiamy przyprawami.
  5. Po ok. 7-8 minutach dodajemy pomidory i całość dusimy jeszcze ok. 10-12 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Możemy do sosu dodać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
  6. Na talerze wykładamy makaron i dopiero wtedy polewamy go sosem bolońskim.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.