Tagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim.
Tagliatelle z sosem bolońskim to klasyczne danie włoskie, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. To proste, a jednocześnie wyjątkowo smaczne danie składa się z makaronu tagliatelle i gęstego, mięsnego sosu bolońskiego.
Sos boloński, nazywany również ragu, jest przygotowywany z mielonej wołowiny, cebuli, marchewki, selera, koncentratu pomidorowego, białego wina i przypraw. Wszystkie składniki są gotowane na wolnym ogniu przez wiele godzin, aby uzyskać intensywny smak i konsystencję.
Obejrzyj nasze filmy:
Przepis i lista zakupów jakie musicie zrobić jest poniżej…
Tagliatelle z sosem bolońskim składniki
- 200g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- makaron tagliatelle
- 400g pomidorów w puszce
- oregano
- bazylia
- majeranek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Tagliatelle z sosem bolońskim – przepis
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente. Nie wolno makaronu po ugotowaniu przelewać zimną wodą. Straci on wtedy swoje właściwości. Należy na ugotowany makaron, zaraz po gotowaniu dodać sos.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z solą i dodajemy do cebuli. Pamiętajcie, że nie należy zbyt długo smażyć czosnku bo stanie się gorzki w smaku.
Na patelnię dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. Doprawiamy przyprawami.
Po ok. 7-8 minutach dodajemy pomidory i całość dusimy jeszcze ok. 10-12 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Możemy do sosu dodać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Na talerze wykładamy makaron i dopiero wtedy polewamy go sosem bolońskim.
Smacznego!