Tagliatelle z zielonym pesto to jedno z najszybszych do przyrządzenia dań kuchni włoskiej. Zapraszam Was po ten pyszny i smaczny przepis, który jesteście w stanie przygotować w kilkanaście minut. Danie jest świeże, smaczne i bardzo aromatyczne. Idealne na obiad z kieliszkiem wina, albo kolację przy świecach.
Jednak aby nie wiało nudą, klasyczny przepis na pesto wzbogacimy odrobiną świeżej, aromatycznej mięty, która nada mu odrobinę orzeźwienia. Klasyczne pesto to parmezan, bazylia, czosnek, oliwa i przyprawy. U nas dojdą jeszcze listki mięty.
W zależności od tego jak bardzo ostre lubicie dania, możecie dać odrobinę więcej lub mniej czosnku. Ja w swoim przepisie użyłem dwóch ząbków.
Obejrzyj nasze filmy:
Tagliatelle z zielonym pesto składniki
- garść świeżych listków bazylii
- kilka listków mięty
- 1-2 ząbki czosnku
- 100-150 ml oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 30g tartego parmezanu
- 30g orzeszków ziemnych
- świeży makaron tagliatelle
Mój przepis nie jest klasyczną wersją makaronu z zielonym pesto. Postanowiłem klasyczne orzeszki piniowe zastąpić orzeszkami ziemnymi. Użyjcie orzeszków niesolonych.
Podałem przybliżoną ilość oliwy, bo czasem potrzeba jej odrobinę więcej czasem mniej. Dodajcie połowę, zblendujcie i ewentualnie dodajcie kolejna porcję.
Tagliatelle z zielonym pesto przepis
Do tego przepisu, najlepiej jest wykorzystać świeży makaron. Możecie przygotować go w domu, lub kupić w markecie.
Do przygotowania dania wykorzystam przenośny Blender BlendyGo 2, który ma wystarczająco dużą moc aby poradzić sobie z orzeszkami i sporą ilością liści. Dzięki temu, że jest bardzo poręczny i na jednym ładowaniu wystarcza na 17-20 użyć, nie muszę martwić się o zbędne kable w kuchni.
Chyba jednak najważniejsze w tym wszystkim dla mnie jest łatwość jego mycia. Ma wodoodporne złącze USB-C i będzie umyty dosłownie w kilkanaście sekund.
Do blendera wrzucamy orzeszki ziemne, liście bazylii, liście mięty, obrany wcześniej czosnek, przyprawy w postaci soli i pieprzu, oliwę i parmezan. Dodaję połowę oliwy i blenduję przez 10 sekund. Sprawdzam konsystencję i dodaję jeszcze odrobinę oliwy.
Jeśli chcecie uzyskać gładką konsystencję zielonego pesto to blendujcie chwilę dłużej. Ja lubię, jak pozostają drobne kawałki orzechów, więc blenduję nieco krócej. BlendyGo2 potrzebuje dosłownie chwili, aby stworzyć pesto o odpowiedniej konsystencji. Co ważne nie wyłącza się i nie zacina podczas blendowania liści bazylii i mięty.
Zielone pesto przekładamy do miseczki, a w osolonej wodzie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Tagliatelle z zielonym pesto przepis wideo:
Są dwie szkoły podawania makaronu z pesto – jedna zaleca wymieszanie makaronu z pesto i wykładanie na talerz, druga natomiast mówi o tym, aby pesto ułożyć na wierzchu makaronu i każdy wymiesza makaron z pesto podczas jedzenia. Tagliatelle z zielonym pesto możemy udekorować listkami bazylii.
Wygląda pysznie i jest bardzo zdrowe.