Klasyczne spaghetti bolognese z papryką i mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi.

Uwielbiam połączenie kuchni włoskiej z hiszpańską lub węgierską. A, że właśnie trwał sezon na paprykę postanowiłam nie co zmodyfikować przepis na spaghetti bolognese z mięsem mielonym.

Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz tego, bogata jest w witaminę A i E oraz wspomaga układ krążenia.

Obejrzyj nasze filmy:

Przepis oraz liste potrzebnych składników przedstawiam poniżej.

Spaghetti bolognese z papryką składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo –wieprzowego
  • 500 ml passaty lub dwie puszki pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g makaronu spaghetti
  • Sól, pieprz, oregano, bazylia
  • Olej do smażenia

Spaghetti bolognese z papryką przepis

  1. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę
  2. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu
  3. Gdy mięso zmieni kolor, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią. Smaż przez 10 minut na wolnym ogniu. Dodaj pomidory i smaż aż sos się zredukuje.
  4. Podawaj z ugotowanym makaronem i listkami bazylii.
Spaghetti bolognese z papryką
Spaghetti bolognese z papryką

Smacznego!