Klasyczne spaghetti bolognese z papryką i mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi.
Uwielbiam połączenie kuchni włoskiej z hiszpańską lub węgierską. A, że właśnie trwał sezon na paprykę postanowiłam nie co zmodyfikować przepis na spaghetti bolognese z mięsem mielonym.
Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz tego, bogata jest w witaminę A i E oraz wspomaga układ krążenia.
Obejrzyj nasze filmy:
Przepis oraz liste potrzebnych składników przedstawiam poniżej.
Spaghetti bolognese z papryką składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo –wieprzowego
- 500 ml passaty lub dwie puszki pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 250 g makaronu spaghetti
- Sól, pieprz, oregano, bazylia
- Olej do smażenia
Spaghetti bolognese z papryką przepis
- Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę
- Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu
- Gdy mięso zmieni kolor, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią. Smaż przez 10 minut na wolnym ogniu. Dodaj pomidory i smaż aż sos się zredukuje.
- Podawaj z ugotowanym makaronem i listkami bazylii.
Smacznego!