Spaghetti bolognese z papryką

Spaghetti bolognese z papryką

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi.

Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz tego, bogata jest w witaminę A i E oraz wspomaga układ krążenia.

Przepis oraz liste potrzebnych składników przedstawiam poniżej.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo –wieprzowego
  • 500 ml passaty lub dwie puszki pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g makaronu spaghetti
  • Sól, pieprz, oregano, bazylia
  • Olej do smażenia

Przepis na spaghetti bolognese z papryką

  1. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę
  2. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu
  3. Gdy mięso zmieni kolor, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią. Smaż przez 10 minut na wolnym ogniu. Dodaj pomidory i smaż aż sos się zredukuje.
  4. Podawaj z ugotowanym makaronem i listkami bazylii.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.