Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę znajdziemy w niej podsmażoną kiełbasę i odrobinę boczku :)

Trzeba przyznać – pyszny obiad :)

Składniki

  • 400g suchej fasoli
  • 125g boczku
  • 250g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300ml passaty pomidorowej
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku

Przepis na fasolkę po bretońsku

  1. Fasolę namaczamy w sporej ilości wody przez całą noc.
  2. Następnego dnia fasolę odcedzamy i gotujemy ok. 1,5 godziny w 1 litrze osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  3. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, a następnie dodajemy go do fasoli.
  4. Na tej samej patelni szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jak będzie już prawie usmażona dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Po usmażeniu dodajemy do fasoli.
  5. Do garnka dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy przez kolejne 15 minut.

Fasolka po bretońsku z tego przepisu jest pyszna… koniecznie spróbujcie !

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.