Pomidory posiadają wiele właściwości, które miedzy innymi opóźniają starzenie, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, wpływają na proces odchudzania, zwiększają przyswajalność żelaza. Pomidory mają wiele zalet. Warto wykorzystywać ten produkt w kuchni. Dość wdzięczny produkt nawet dla osób, które nie przepadają za gotowaniem. Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami to bardzo proste danie, które nie tylko pięknie wygląda ale również w łatwy sposób można je podgrzać i zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Przepis i listę składników przedstawiam poniżej.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g ser mozzarella
- 250 g makaronu spaghetti
- 250 ml passaty pomidorowej
- Sól, pieprz
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
Przepis na spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami
- Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu
- Natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do mięsa mielonego, dopraw solą i pieprzem, nafaszeruj serem mozzarella pokrojoną w kostkę
- Przygotowane mięso podsmaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni
- W garnku zeszklij czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaj passatę, sól, pieprz i cukier. Zredukuj sos i dodaj pulpety. Tak przygotowany sos podawaj z wcześniej podanym makaronem.
taki własnie sosik lubie