Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami to propozycja na bardzo elegancki obiad. Odpowiednio zrobione i przyprawione mięso z gęsi jest wyjątkowo delikatne w smaku i bardzo soczyste.
Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że jego przygotowanie, a właściwie pieczenie wymaga od nas sporo czasu. Tak, tak będziemy je piekli ok. 3,5 godzin. Ale później jest delikatna w smaku, mięso praktycznie samo odchodzi od kości.
Składniki
- 2 nogi z gęsi
- szklanka soku pomarańczowego
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- tymianek
Składniki na pieczone ziemniaki
- 5-6 ziemniaków
- ulubione przyprawy
- oliwa z oliwek
Przepis na nogę z gęsi
- Nogi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy.
- Nacieramy je dokładnie z każdej strony solą, pieprzem i tymiankiem.
- Do zamykanego naczynia do pieczenia wkładamy gęś, wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy pokrojone na połówki ząbki czosnku i zamykamy. Pieczemy je ok. 3,5 godziny w temperaturze 150-160 st. C. W połowie pieczenia odwracając je na druga stronę.
Przepis na pieczone ziemniaczki
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki.
- Dodajemy odrobine oliwy, ulubiony przyprawy np. tymianek, ostrą paprykę itp.
- Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy przez ok. 40 minut, aż staną się chrupie z zewnątrz.
Smacznego!