Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami

Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami

Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami to propozycja na bardzo elegancki obiad. Odpowiednio zrobione i przyprawione mięso z gęsi jest wyjątkowo delikatne w smaku i bardzo soczyste.

Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że jego przygotowanie, a właściwie pieczenie wymaga od nas sporo czasu. Tak, tak będziemy je piekli ok. 3,5 godzin. Ale później jest delikatna w smaku, mięso praktycznie samo odchodzi od kości.

Składniki

Składniki na pieczone ziemniaki

  • 5-6 ziemniaków
  • ulubione przyprawy
  • oliwa z oliwek

Przepis na nogę z gęsi

  1. Nogi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Nacieramy je dokładnie z każdej strony solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Do zamykanego naczynia do pieczenia wkładamy gęś,  wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy pokrojone na połówki ząbki czosnku i zamykamy. Pieczemy je ok. 3,5 godziny w temperaturze 150-160 st. C. W połowie pieczenia odwracając je na druga stronę.

Przepis na pieczone ziemniaczki

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki.
  2. Dodajemy odrobine oliwy, ulubiony przyprawy np. tymianek, ostrą paprykę itp.
  3. Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy przez ok. 40 minut, aż staną się chrupie z zewnątrz.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.