W wielu materiałach internetowych możemy znaleźć przepis na schabowy według Magdy Gessler. Postanowiliśmy sprawdzić czy faktycznie jest tak dobry jak pojawiające się opinie.
Kotlet schabowy podamy z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem. Tak, tak to będzie pewna odmiana….
Składniki
- 2 dobrze rozbite kawałki schabu (możecie również użyć np. karkówki)
- 400 ml mleka
- 3 cebule
- sól
- pieprz
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- smalec
Składniki do pieczonych ziemniaków
- 5-6 ziemniaków
- ulubione przyprawy (możecie użyć np. przyprawy do pieczonych ziemniaków)
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
Przepis na schabowy według Magdy Gessler
- Cebulę kroimy w piórka/plasterki.
- Mięso układamy w mleku razem z cebulą i odstawiamy na ok. 3 godziny.
- Po wyjęciu schabu z mleka dokładnie je osuszamy, a następnie panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane z każdej strony.
Przepis na pieczone ziemniaczki
- Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki.
- Dodajemy do ziemniaków oliwę, ulubione przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 45 minut aby wszystkie składniki się przegryzły.
- Ziemniaki pieczemy przez ok. 45 minut aż będą rumiane i chrupiące.
Smacznego!