Schabowy według Magdy Gessler

Schabowy według Magdy Gessler

W wielu materiałach internetowych możemy znaleźć przepis na schabowy według Magdy Gessler. Postanowiliśmy sprawdzić czy faktycznie jest tak dobry jak pojawiające się opinie.

Kotlet schabowy podamy z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem. Tak, tak to będzie pewna odmiana….

Składniki

  • 2 dobrze rozbite kawałki schabu (możecie również użyć np. karkówki)
  • 400 ml mleka
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • smalec

Składniki do pieczonych ziemniaków

  • 5-6 ziemniaków
  • ulubione przyprawy (możecie użyć np. przyprawy do pieczonych ziemniaków)
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku

Przepis na schabowy według Magdy Gessler

  1. Cebulę kroimy w piórka/plasterki.
  2. Mięso układamy w mleku razem z cebulą i odstawiamy na ok. 3 godziny.
  3. Po wyjęciu schabu z mleka dokładnie je osuszamy, a następnie panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  4. Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane z każdej strony.

Przepis na pieczone ziemniaczki

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki.
  2. Dodajemy do ziemniaków oliwę, ulubione przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 45 minut aby wszystkie składniki się przegryzły.
  3. Ziemniaki pieczemy przez ok. 45 minut aż będą rumiane i chrupiące.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.