Zapiekanka ziemniaczana to danie, które przyrządzisz na wiele sposobów. Wybierz twarde, mało mączyste ziemniaki, takie jak denary albo lordy. Jakie kombinacje smakowe można stworzyć na ich bazie? Sprawdź kilka inspiracji na pyszne połączenia!
Zapiekanka ziemniaczana z wędliną
Plasterki ziemniaków z kawałkami kiełbasy, szynki albo boczku to bardzo popularne i proste składniki, z których przygotujesz pyszny obiad. Jednak dzięki doborowi odpowiednich dodatków sprawisz, że zapiekanka ziemniaczana stanie się jednocześnie daniem bardzo efektownym. Wystarczy, że zwykłą szynkę zamienisz na długodojrzewającą, np. parmeńską albo szwarcwaldzką. Będą do niej pasować zielone warzywa, takie jak szparagi albo brokuły. Kiełbasę w ciekawy i prosty sposób urozmaicisz oscypkiem, który stanowi w tego typu daniach doskonałą alternatywę dla serów żółtych. Pomysły na zapiekanki ziemniaczane z wędliną znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zapiekanki/zapiekanka-z-ziemniakow
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
W chłodne dni, zwłaszcza jesienne i zimowe, dobrze sprawdzi się zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, z dodatkiem pomidorów, cebuli albo papryki. Do mięsa mielonego najlepiej będą pasować ziemniaki w formie purée. W ten sposób przygotujesz słynną angielską zapiekankę pasterską lub indyjską zapiekankę z mielonej jagnięciny, doprawioną curry oraz świeżą kolendrą. Do pieczonych ziemniaków rewelacyjnie pasuje kurczak – wystarczy tylko dodatek śmietanowego sosu oraz tymianku i rozmarynu, żeby przyrządzić proste i smaczne danie. Przed pieczeniem dobrze jest podsmażyć mięso, zwłaszcza jeśli zależy Ci na czasie. Do zapiekanki ziemniaczanej pasować będą nie tylko filety, ale także mięso obrane z udek.
Obejrzyj nasze filmy:
Zapiekanka ziemniaczana z rybami
Ryba i ziemniaki to także często spotykany zestaw obiadowy, jednak nieco rzadziej łączy się te składniki w zapiekankach. A łączyć je warto, ponieważ pasują do siebie naprawdę dobrze. Do pieczenia najlepiej wybierać ryby o zwartym mięsie, takie jak dorsze, tuńczyki i miruny. Jest mnóstwo sposobów na to, by urozmaicać dania z rybami – jednym z nich są owoce morza. Dodatek krewetek sprawi, że zapiekankę ziemniaczaną podasz także podczas uroczystego posiłku. Jeśli jednak delikatny, słodkawy smak warzyw chcesz przełamywać bardziej wyrazistymi dodatkami, świetnym wyborem będą ryby wędzone, np. łosoś, a także marynowane śledzie.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Do tego typu dań nadawać się będzie większość warzyw: brokuły, kalafior, marchewka czy papryka. Smak ziemniaków świetnie podkreślą czosnek i cebula, zwłaszcza lekko podsmażone przed pieczeniem. Wyborne danie powstanie także z połączenia pomidorów oraz cukinii – to rozwiązanie doskonałe w lecie, kiedy trwa sezon na te warzywa. Wybierz pomidory o stosunkowo małej zawartości soku, np. malinowe. W zimie można zastąpić je warzywami suszonymi. Wszyscy, którzy lubią łagodne smaki, powinni spróbować zapiekanki ziemniaczanej z dynią – po upieczeniu zyskuje ona miękką, lekko kremową konsystencję. Warto sięgać także po szpinak, zwłaszcza w połączeniu z serami, takimi jak feta albo ricotta.
Zapiekanka ziemniaczana inaczej
Kawałki ziemniaków z warzywami, mięsem, rybami… Co zrobić, by zapiekankę przyrządzić w zupełnie innej formie? Postaw na babkę ziemniaczaną! To danie szczególnie popularne na Podlasiu, piecze się je z dodatkiem boczku, grzybów, mielonego mięsa, albo po prostu obficie doprawia się je ziołami. Miękki środek i chrupiąca skórka na zewnątrz – babki z ziemniaków to naprawdę dobry sposób na zapiekankę. Szukasz jeszcze innych inspiracji? Weź więc pod uwagę tartę ziemniaczaną, w której rolę spodów spełniają puszyste placki, albo roladę z masy ziemniaczanej. Nadziać ją można dowolnie, np. duszoną marchewką, jajkiem albo mięsem.
Ziemniaki to warzywa popularne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wprowadź do swojego menu ziemniaczaną zapiekankę i przyrządzaj ją na różne sposoby – ogranicza Cię tylko wyobraźnia!