Ostatnio pokazywałem Wam w jaki sposób możemy zrobić Pieczoną łopatkę z przyprawach, która na zimno będzie doskonale pasowała na kanapkę zamiast wędliny. W tym wpisie pokażę Wam w jaki sposób możemy przygotować pieczony boczek.
Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…
Składniki na pieczony boczek w przyprawach:
- ok. 1 kg surowego boczku
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
Przepis na pieczony boczek w przyprawach:
- Boczek dokładnie myjemy. Nacieramy go sporą ilością pieprzu, majeranku i przyprawą do mięsa.
- Wkładamy go do ręka do pieczenia, dodajemy liść laurowy, 2 ziela angielskie i zamykamy szczelnie rękaw.
- Boczek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 st. C, a następnie w temperaturze 160 st. C.
15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw aby boczek się delikatnie podpiekł.
Smacznego!
A ja wczoraj robiłam parzony boczek na kanapki
A wrzucisz przepis?