Zapiekana dorada z ziemniakami i papryką

Zapiekana dorada z ziemniakami i papryką

Doskonała propozycja na piątkowy obiad. Nie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe. Wielu lekarzy oraz dietetyków zaleca jedzenie ryb. Zawierają one wiele zdrowych tłuszczów oraz białka. Możemy jeść nie tylko te z mała ilością tłuszczu, ale także ryby tłuste, bowiem oprócz kwasów nasyconych, występują w nich również kwasy nienasycone, w tym jakże zdrowy kwas omega-3. Dodatkowo jedzenie ryb wzmacnia naszą odporność oraz zapobiega powstawaniu chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca, nadciśnienie.

Pamiętajmy, aby jak najlepiej czerpać korzyści z jedzenia ryb, smażmy ją na jak mniejszej ilości tłuszczy, albo jedzmy przede wszystkim ryby pieczone, grillowane.

Składniki zapiekanej dorady z ziemniakami i papryką:

  • 2 dorady
  • 2 żółte papryki
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • oliwa
  • pęczek koperku
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie zapiekanej dorady z ziemniakami i papryką:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobne plasterki.
  3. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne paseczki.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z ziemniaków, cebuli, papryki, a na wierzchu ponownie układamy warstwę ziemniaków. Całość polewamy odrobiną oliwy.
  5. Ziemniaki posypujemy drobno posiekanym koperkiem i startą skórką z cytryny.
  6. Doradę myjemy, układamy na warzywach. Obok ryby układamy plasterki cytryny. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy całość przez kolejne 25-30 minut.

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.