Sery pleśniowe cieszą się coraz większą popularnością nie tylko dlatego, że charakteryzuje je wyjątkowy smak, ale i z uwagi na to, że posiadają szereg dodatkowych zalet. Są znakomitym źródłem białka, które jest wyjątkowo dobrze przyswajane przez organizm, zawierają w dużych ilościach wapń i potas, a do tego są skarbnica witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich, jak choćby witamina A, D, E oraz K.

Nie każdy lubi jeść je bez dodatków, dlatego warto przetestować, jak będą smakowały jako główny składnik sałatki w połączeniu z coraz popularniejszą w Polsce rukolą.

Składniki na sałatkę z rukolą i serem pleśniowym:

  • Garść rukoli (ok. 200g)
  • Garść świeżego szpinaku (ok. 200g)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • Ser pleśniowy CASTELLO® Traditional Danish Blue
  • 1 czerwona cebula
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej
  • 5 łyżeczek musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy

Przepis na sałatkę z rukolą i serem pleśniowym:

  1. Rukolę i świeży szpinak dokładnie myjemy. Następnie mieszamy i układamy na półmisku, albo dużym talerzu.
  2. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i układamy na rukoli i szpinaku.
  3. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki o długości ok. 3-4 cm i układamy na pozostałych składnikach.
  4. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki (ćwiartki w zależności od wielkości) układamy na sałatce.
  5. Ser pleśniowy CASTELLO® Traditional Danish Blue kruszymy i układamy na sałatce.
  6. W miseczce mieszamy musztardę, miód i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
  7. Sałatka wyszła przepyszna i świetnie nadaje się na romantyczną kolację :) Polecam!

Sałatka wyszła przepyszna i świetnie nadaje się na romantyczną kolację :) Polecam!

Obejrzyj nasze filmy:

Sałatka z rukolą z serem pleśniowym Sałatka z rukolą z serem pleśniowym Sałatka z rukolą z serem pleśniowym