Sery pleśniowe cieszą się coraz większą popularnością nie tylko dlatego, że charakteryzuje je wyjątkowy smak, ale i z uwagi na to, że posiadają szereg dodatkowych zalet. Są znakomitym źródłem białka, które jest wyjątkowo dobrze przyswajane przez organizm, zawierają w dużych ilościach wapń i potas, a do tego są skarbnica witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich, jak choćby witamina A, D, E oraz K.
Nie każdy lubi jeść je bez dodatków, dlatego warto przetestować, jak będą smakowały jako główny składnik sałatki w połączeniu z coraz popularniejszą w Polsce rukolą.
Składniki na sałatkę z rukolą i serem pleśniowym:
- Garść rukoli (ok. 200g)
- Garść świeżego szpinaku (ok. 200g)
- 8 pomidorków koktajlowych
- Ser pleśniowy CASTELLO® Traditional Danish Blue
- 1 czerwona cebula
- 100g szynki szwarcwaldzkiej
- 5 łyżeczek musztardy sarepskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
Przepis na sałatkę z rukolą i serem pleśniowym:
- Rukolę i świeży szpinak dokładnie myjemy. Następnie mieszamy i układamy na półmisku, albo dużym talerzu.
- Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i układamy na rukoli i szpinaku.
- Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki o długości ok. 3-4 cm i układamy na pozostałych składnikach.
- Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki (ćwiartki w zależności od wielkości) układamy na sałatce.
- Ser pleśniowy CASTELLO® Traditional Danish Blue kruszymy i układamy na sałatce.
- W miseczce mieszamy musztardę, miód i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
- Sałatka wyszła przepyszna i świetnie nadaje się na romantyczną kolację :) Polecam!
Sałatka wyszła przepyszna i świetnie nadaje się na romantyczną kolację :) Polecam!
Obejrzyj nasze filmy: