Co prawda nie ma jeszcze wiosny, lata i świeżych warzyw, ale przecież z tego powodu nie możemy odmówić sobie pysznego jedzenia. Tym razem pokażę Wam, jak w bardzo prosty sposób przygotować pyszną zupę kalafiorową. Być może ktoś powie, że to nie to samo, co zupa ze świeżych warzyw, ale ja się z tym nie zgodzę :( Obecnie większość warzyw jest mrożona zaraz po zebraniu i zachowują one swoje wszystkie walory smakowe.
Moja zupka będzie oczywiście gotowana na mięsku, bo sobie nie wyobrażam aby mogło być inaczej.
Składniki zupy kalafiorowej:
- 3 porcje rosołowe
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- odrobina koperek
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- mrożony kalafior (mrożona zupa kalafiorowa)
Przygotowanie zupy kalafiorowej:
- Do dużego garnka wkładamy porcje rosołowe, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 45 minut.
- Następnie dodajemy do zupy włoszczyznę. Marchewkę pokrojoną w półplasterki, pietruszkę w całości, selera w całości, pora w całości. Do zupy dodajemy liść laurowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy przez ok. 20 minut.
- Do zupy dodajemy mrożonego kalafiora albo mrożoną mieszankę na zupę – „Zupa kalafiorowa„. Gotujemy przez 20 minut.
Tak przygotowaną zupę możemy podać samą, z odrobiną śmietany, posypaną odrobiną koperku albo z natką pietruszki.
Obejrzyj nasze filmy: