Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Co prawda nie ma jeszcze wiosny, lata i świeżych warzyw, ale przecież z tego powodu nie możemy odmówić sobie pysznego jedzenia. Tym razem pokażę Wam, jak w bardzo prosty sposób przygotować pyszną zupę kalafiorową. Być może ktoś powie, że to nie to samo, co zupa ze świeżych warzyw, ale ja się z tym nie zgodzę :( Obecnie większość warzyw jest mrożona zaraz po zebraniu i zachowują one swoje wszystkie walory smakowe.

Moja zupka będzie oczywiście gotowana na mięsku, bo sobie nie wyobrażam aby mogło być inaczej.

Składniki zupy kalafiorowej:

  • 3 porcje rosołowe
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • odrobina koperek
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • mrożony kalafior (mrożona zupa kalafiorowa)

Przygotowanie zupy kalafiorowej:

  1. Do dużego garnka wkładamy porcje rosołowe, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 45 minut.
  2. Następnie dodajemy do zupy włoszczyznę. Marchewkę pokrojoną w półplasterki, pietruszkę w całości, selera w całości, pora w całości. Do zupy dodajemy liść laurowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy przez ok. 20 minut.
  3. Do zupy dodajemy mrożonego kalafiora albo mrożoną mieszankę na zupę – „Zupa kalafiorowa„. Gotujemy przez 20 minut.

Tak przygotowaną zupę możemy podać samą, z odrobiną śmietany, posypaną odrobiną koperku albo z natką pietruszki.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.