Makaron spaghetti z krewetkami i papryczką chili

Makaron spaghetti z krewetkami i papryczką chili

Makaron spaghetti z krewetkami i papryczką chili to wykwintne danie pod wieloma względami. Krewetki zaliczane są do afrodyzjaków, także samym daniem możemy skraść czyjeś serce.

Ponadto wykorzystywanie papryczki chili w kuchni to rzadkość ze względu na jej ostrość lecz posiada ona wiele właściwości między innymi wspomaga układ krążenia, ma działanie antynowotworowe a także wspomaga układ pokarmowy.

Listę niezbędnych składników oraz przepis znajdziesz poniżej:

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 150-250 g krewetek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka masła
  • Garść tartego parmezanu
  • Natka pietruszki
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis na makaron spaghetti z krewetkami i papryczką chili

  1. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
  2. Krewetki rozmroź, oraz oczyść. Natnij grzbiet, usuń jelito – czarną nitkę. Całość umyj i osusz
  3. Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Następnie dodaj krewetki i oprósz solą i pieprzem. Krewetki smaż przez chwilę. Dodaj czosnek, papryczkę chili wraz z nasionami.
  4. Całość przełóż do makaronu, na patelni, z której korzystałaś wcześniej wlej wino, gotuj przez chwilę by alkohol wyparował i dodaj makaron wraz z krewetkami, posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.