Makaron spaghetti z krewetkami i papryczką chili to wykwintne danie pod wieloma względami. Krewetki zaliczane są do afrodyzjaków, także samym daniem możemy skraść czyjeś serce.
Ponadto wykorzystywanie papryczki chili w kuchni to rzadkość ze względu na jej ostrość lecz posiada ona wiele właściwości między innymi wspomaga układ krążenia, ma działanie antynowotworowe a także wspomaga układ pokarmowy.
Listę niezbędnych składników oraz przepis znajdziesz poniżej:
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 150-250 g krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka masła
- Garść tartego parmezanu
- Natka pietruszki
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- Sól i pieprz do smaku
Przepis na makaron spaghetti z krewetkami i papryczką chili
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
- Krewetki rozmroź, oraz oczyść. Natnij grzbiet, usuń jelito – czarną nitkę. Całość umyj i osusz
- Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Następnie dodaj krewetki i oprósz solą i pieprzem. Krewetki smaż przez chwilę. Dodaj czosnek, papryczkę chili wraz z nasionami.
- Całość przełóż do makaronu, na patelni, z której korzystałaś wcześniej wlej wino, gotuj przez chwilę by alkohol wyparował i dodaj makaron wraz z krewetkami, posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem.