
Klasyczne pancakes z syropem klonowym
Klasyczne pancakes z syropem klonowym to danie śniadaniowe kuchni amerykańskiej. Placuszki te są najczęściej podawane z syropem klonowym.
Jednak doskonale również będą smakować z owocami i cukrem pudrem, albo dżemem… możecie je podać i jeść dosłownie ze wszystkim na co macie ochotę :)
Przygotowanie pancakesów nie jest ani trudne ani czasochłonne :)
Składniki
- 125 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 170g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- olej do smażenia
- dodatki: syrop klonowy, owoce, cukier puder
Pancakes z syropem klonowym – przepis
- W rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do ostygnięcia.
- W misce mieszamy wszystkie składniki razem z roztopionym masłem.
- Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju smażymy z dwóch stron na rumiany kolor dość grube placuszki.
- Usmażone pancakes’y odsączamy do papierowym ręczniku, układamy jeden na drugim i polewamy syropem klonowym.
Smacznego!
Jeden komentarz
Adaś
Z miodem najlepsze … polecam. Proponuję kupcie sobie miód smakowy.