Klasyczne pancakes z syropem klonowym

Klasyczne pancake'sy z syropem klonowym

Klasyczne pancakes z syropem klonowym to danie śniadaniowe kuchni amerykańskiej. Placuszki te są najczęściej podawane z syropem klonowym.

Jednak doskonale również będą smakować z owocami i cukrem pudrem, albo dżemem… możecie je podać i jeść dosłownie ze wszystkim na co macie ochotę :)

Przygotowanie pancakesów nie jest ani trudne ani czasochłonne :)

Składniki

  • 125 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 170g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • dodatki: syrop klonowy, owoce, cukier puder

Pancakes z syropem klonowym – przepis

W rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do ostygnięcia.

W misce mieszamy wszystkie składniki razem z roztopionym masłem.

Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju smażymy z dwóch stron na rumiany kolor dość grube placuszki.

Usmażone pancakes’y odsączamy do papierowym ręczniku, układamy jeden na drugim i polewamy syropem klonowym.

Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.