Wegańskie pancakes czyli amerykańskie naleśniki w wersji wege. Jest to znakomite rozwiązanie dla osób preferujących dietę na produktach pochodzenia roślinnego. Te niewielkie, okrągłe, pulchne placuszki, które z pewnością przypadną do gustu wielu osobom.

Są proste w wykonaniu i idealnie sprawdzą się gdy najdzie ochota na coś słodkiego. Jest to też doskonały pomysł na pożywne i smaczne śniadanie.

Szybki przepis na: Placuszki na sodzie

Obejrzyj nasze filmy:

Co potrzebujemy do wykonania pancakes? Składniki na około 14 sztuk:

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego np. sojowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej, najlepiej typu 720 lub pełnoziarnista.
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Wegańskie pancakes z bananów i mąki orkiszowej- przepis

Do miski bądź wysokiego naczynia wlać mleko roślinne, sok z cytryny oraz olej. Delikatnie wymieszać. Następnie dodać obrane i wcześniej pokrojone w plastry banany. Wsypać mąkę orkiszową, proszek do pieczenia oraz sól. Całość za pomocą blendera ręcznego wymieszać do połączenia składników. Na rozgrzaną, suchą patelnie wylewać niewielkie porcje ciasta. Gdy na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza przewrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru.

Pancakes można udekorować cukrem pudrem i podawać z dodatkiem owoców oraz syropów.