Jajecznica z kiełbasą i dymką to danie, które dość często bywa na naszym stole. Jest to błyskawiczne, smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Jajecznicę podajemy ze świeżym pieczywem z odrobiną masła oraz pomidorkami koktajlowymi.
Szybki przepis na Burgery wege z kotletem z soczewicy
Składniki (na 2 porcje)
- 5 jajek
- 1 cebula dymka
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 100g kiełbasy
- 1/2 łyżki masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pomidorki koktajlowe
Jajecznica z kiełbasą i dymką – przepis
Na odrobinie masła przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę dymkę oraz kiełbasę.
Jajka wbijamy do miski i przy pomocy widelca je roztrzepujemy. Jak kiełbasa będzie usmażona dodajemy jajka na patelnią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i smażmy do uzyskania konsystencji jaką lubimy – bardziej ściętą lub mniej. Na chwilę przed końcem smażenia dodajemy połowę posiekanego szczypiorku. Resztę zostawiamy do dekoracji.
Jajecznicę wykładamy na talerze, obok układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i całość posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!