Kurczak posiada bogate wartości odżywcze co sprawia, że jest odpowiednim posiłkiem dla osób dbających o swoją aktywność fizyczną oraz dietę. Mogą go spożywać również małe dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze.
Dieta małych dzieci powinna być bogata w mięsa lekkostrawne, które posiadają niską zawartość tłuszczu. Najczęściej pierwszym mięsem jakie spożywa dziecko jest mięso z kurczaka, które posiada wysoką zawartość białka – składnika potrzebnego do wzrostu i prawidłowego rozwoju dziecka.
Kobiety w ciąży zwracają szczególną uwagę na jakość swoich posiłków. Pragną dostarczyć sobie oraz swojemu dziecku jak najwięcej wartościowych składników.
Obejrzyj nasze filmy:
Przy wyborze Kurczaka Zagrodowego mamy pewność, że jemy produkt wysokiej jakości o sprawdzonym pochodzeniu. Jest źródłem dużej ilości białka, potrzebnych nam witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak cynk, selen, magnez, żelazo, fosfor i potas.
Rodzaje kurczaków
Kurczak „brojler”
Hodowla kurczaków zazwyczaj może nam się kojarzyć z wiejskim otoczeniem, mnóstwem miejsca na fermie oraz humanitarnym traktowaniem zwierząt. Prawda ma się zgoła inaczej. Kurczak „brojler” niesamowicie szybko nabiera swojej masy po to tylko by ważyć jak najwięcej. Trzymane są też w bardzo dużym ścisku, ponieważ liczy się liczba zabitych ptaków, a nie ich komfort. Nie mają dostępu do światła słonecznego, ponieważ znajdują się w halach, gdzie jedyne światło to te z lamp. Podawane są im również antybiotyki, które są zmorą dzisiejszych czasów na fermie drobiu.
Kurczak Zagrodowy
Hodowla Kurczaka Zagrodowego znajduję się na Podlasiu w rodzinnych gospodarstwach, gdzie każdy etap rozwoju podlega ścisłej kontroli lekarzy. Ptaki są pod opieką osób, które traktują je z zaangażowaniem oraz wykonują swoją pracę z pasją.
Mają dostęp do światła słonecznego poprzez zagrody na świeżym powietrzu. Kurczak zagrodowy żywiony jest karmą bez GMO oraz chowany bez antybiotyków. Czas chowu Zagrodowego trwa minimum 56 dni, co sprawia, że rozwija się i rośnie naturalnie. Jest to drób bardzo wysokiej jakości.
Więcej szczegółów znajdziecie TUTAJ.
Jak przygotować kurczaka zagrodowego w pomarańczach z batatami
Składniki
- kurczak zagrodowy
- 2 pomarańcze
- 3 bataty
- świeży rozmaryn
- odrobina oleju
- suszony rozmaryn
- garść suszonej żurawiny
- główka czosnku
- sok z 1/3 cytryny
- pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
Z sosu sojowego, oleju, suszonego rozmaryny, szczypty soli, pieprzu, soku z cytryny i miodu przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią kurczaka, a następnie odstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Układamy go w brytfance, obkładamy pokrojonymi batatami, pomarańczami, przekrojoną na pół główką czosnku. Dodajemy suszoną żurawinę oraz gałązki tymianku.
Kurczaka pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę 20 minut, aż do uzyskania rumianego koloru.
Smacznego!