Burgery wege z kotletem z soczewicy
Różności

Burgery wege z kotletem z soczewicy

Burgery wege z kotletem z zielonej soczewicy to wyjątkowe danie bogate w unikatowe i pyszne smaki. Samodzielnie upieszczona bułka i wyraziste kotlety z soczewicy w towarzystwie świeżych warzyw tworzą idealną kompozycję smakową, która z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Burger składa się z kliku elementów.

Skład burgera

  • bułka,
  • kotlet z zielonej soczewicy,
  • Świeże warzywa: pomidor, cebula, liść sałaty, ogórek.
  • wegański sos serowy.

Składniki potrzebne do zrobienia kotleta

  • 300g zielonej soczewicy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100ml oleju do smażenia,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 papryka chili.

Przepis na kotleta z zielonej soczewicy

Zieloną soczewicę zalej zimną wodą. Tak aby wszystkie ziarna znalazły się pod wodą. Odstaw namoczoną soczewicę na minimum 4 godziny. Namoczoną soczewicę zmiel zblenduj na gładką masę. Dodaj czosnek, natkę pietruszki, paprykę chili. Następnie zmiel na gładką masę. Powstała masa powinna mieć dosyć rzadką konsystencję. Na patelni rozgrzej olej. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę orkiszową z solą. Za pomocą łyżki nabieraj porcje przygotowanej masy i delikatnie obtaczaj w mące. Spłaszcz powstałego kotleta i przełóż na patelnie. Kotlety smaż około 5 minut z każdej strony aż uzyskają złoty kolor. Usmażone kotlety odsącz na papierowym ręczniku.

Składniki potrzebne do upieczenia wegańskiej bułki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1/2 łyżki oleju.

Przepis na około 6 bułek

Do szklanki wlać 1/4 szklanki ciepłej wody i rozpuścić w niej drożdże. Dodać 1/2 łyżki mąki, cukier i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce aż do momentu gdy rozczyn zacznie rosnąć. Do miski wsypać przesianą mąkę, sól. Dodać olej, wodę i rozczyn. Dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Zagnieść na stolnicy. Uformować kulę i odstawić w misce przykrytej ściereczką na około godzinę. Następnie ponownie zagnieść. Podzielić na części i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce w kilku centymetrowych odstępach. Ponownie odstawić na około 10 minut tak by ciasto ponownie urosło. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż do momentu gdy bułki się rumieniom.

 Składniki potrzebne do przygotowania sosu serowego

  • 1 i 1/3 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 4 łyżki mąki ryżowej,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 10 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych.

Przepis jak przygotować wegański sos serowy

Do rondla wlej mleko. Dodaj olej, musztardę, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę ryżową i wymieszaj za pomocą trzepaczki by nie było grudek. Całość podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodaj płatki drożdżowe i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz. W trakcie podgrzewania sos zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. Co jakiś czas zamieszaj aby nie powstał kożuch.

Jak złożyć burgera

  1. Bułkę rozetnij w połowie.
  2. Na spód przeciętej bułki nałóż łyżkę wegańskiego sosu.
  3. Na bułkę i sos nałóż liść sałaty i kotlet z zielonej soczewicy.
  4. Nałóż małą łyżeczkę sosu serowego i dodaj pokrojone warzywa (pomidor, cebulę i ogórka).
  5. Górną częścią bułki przykryj całość.
Burgery można podawać z różnymi dodatkami np. krążkami cebulowymi lub frytkami.
Burgery wege z kotletem z soczewicy
Burgery wege z kotletem z soczewicy

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.