Burgery wege z kotletem z soczewicy
Różności

Burger z soczewicy

Burger z soczewicy to wyjątkowe danie bogate w unikatowe i pyszne smaki. Samodzielnie upieszczona bułka i wyraziste kotlety z soczewicy w towarzystwie świeżych warzyw tworzą idealną kompozycję smakową, która z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Burger składa się z kliku elementów.

Skład burgera

  • bułka,
  • kotlet z zielonej soczewicy,
  • Świeże warzywa: pomidor, cebula, liść sałaty, ogórek.
  • wegański sos serowy.

Składniki potrzebne do zrobienia kotleta

  • 300g zielonej soczewicy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100ml oleju do smażenia,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 papryka chili.

Burger z soczewicy przepis

Zieloną soczewicę zalej zimną wodą. Tak aby wszystkie ziarna znalazły się pod wodą. Odstaw namoczoną soczewicę na minimum 4 godziny. Namoczoną soczewicę zmiel zblenduj na gładką masę. Dodaj czosnek, natkę pietruszki, paprykę chili. Następnie zmiel na gładką masę. Powstała masa powinna mieć dosyć rzadką konsystencję. Na patelni rozgrzej olej. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę orkiszową z solą. Za pomocą łyżki nabieraj porcje przygotowanej masy i delikatnie obtaczaj w mące. Spłaszcz powstałego kotleta i przełóż na patelnie. Kotlety smaż około 5 minut z każdej strony aż uzyskają złoty kolor. Usmażone kotlety odsącz na papierowym ręczniku.

Składniki potrzebne do upieczenia wegańskiej bułki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1/2 łyżki oleju.

Przepis na około 6 bułek

Do szklanki wlać 1/4 szklanki ciepłej wody i rozpuścić w niej drożdże. Dodać 1/2 łyżki mąki, cukier i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce aż do momentu gdy rozczyn zacznie rosnąć. Do miski wsypać przesianą mąkę, sól. Dodać olej, wodę i rozczyn. Dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Zagnieść na stolnicy. Uformować kulę i odstawić w misce przykrytej ściereczką na około godzinę. Następnie ponownie zagnieść. Podzielić na części i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce w kilku centymetrowych odstępach. Ponownie odstawić na około 10 minut tak by ciasto ponownie urosło. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż do momentu gdy bułki się rumieniom.

 Składniki potrzebne do przygotowania sosu serowego

  • 1 i 1/3 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 4 łyżki mąki ryżowej,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 10 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych.

Przepis jak przygotować wegański sos serowy

Do rondla wlej mleko. Dodaj olej, musztardę, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę ryżową i wymieszaj za pomocą trzepaczki by nie było grudek. Całość podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodaj płatki drożdżowe i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz. W trakcie podgrzewania sos zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. Co jakiś czas zamieszaj aby nie powstał kożuch.

Jak złożyć burgera

  1. Bułkę rozetnij w połowie.
  2. Na spód przeciętej bułki nałóż łyżkę wegańskiego sosu.
  3. Na bułkę i sos nałóż liść sałaty i kotlet z zielonej soczewicy.
  4. Nałóż małą łyżeczkę sosu serowego i dodaj pokrojone warzywa (pomidor, cebulę i ogórka).
  5. Górną częścią bułki przykryj całość.

Burgery można podawać z różnymi dodatkami np. krążkami cebulowymi lub frytkami.

Burgery wege z kotletem z soczewicy
Burger z soczewicy wege

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Burger z soczewicy

Wegetariański burger to jeden z ulubionych przysmaków osób, które postawiły na dietę roślinną. Można przyrządzić go z różnych składników, w tym warzyw i strączków. Ogromną popularnością cieszy się burger z soczewicy. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a do tego jest bardzo prosty. Może go przyrządzić nawet osoba uważająca się za kiepskiego kucharza.

Kotlet z soczewicy można zjeść z dodatkiem ryżu, ziemniaków, sałatki i tak dalej. Pasują do niego również przeróżne sosy, na przykład pomidorowy lub grzybowy. Sprawdzi się oczywiście także w bułce, razem ze standardowymi dodatkami do burgera. Na burger z soczewicy przepisy znajdziesz na stronie. Są rewelacyjne i naprawdę warte wypróbowania.

Wegetariański burger z soczewicy

To świetny burger dla wegan, ponieważ soczewica zawiera składniki odżywcze niezbędne w diecie pozbawionej mięsa – szczególnie białko, którego odpowiednia ilość warunkuje między innymi prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mięśni. Jest również źródłem węglowodanów złożonych, które zapewnią uczucie nasycenia na wiele godzin. Burger wege może być zatem zarówno przepysznym lunchem, obiadem lub kolacją, ale również elementem zbilansowanej, odpowiednio zaplanowanej diety zapewniającej wszystkie niezbędne składniki odżywcze wegetarianom oraz weganom.