Ciasto jagodowe na maślance to idealne rozwiązanie dla miłośników świeżych jagód i delikatnych ciast. To przepis, który połączy w sobie lekkość biszkoptu z intensywnym smakiem jagód. Ciasto jest proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się jako deser na letnie spotkania czy rodzinne przyjęcia. Poniżej znajdziesz szczegóły tego smakowitego przepisu.

Maślankowy jagodowiec to ciasto na maślance z dodatkiem jagód, z pyszną słodką kruszonką. Jak sami zobaczycie w przepisie przygotowanie ciasta nie jest trudne i z całą pewnością wyjdzie Wam przepyszne.

Ciasto na maślance z jogodami to pyszne i proste do przygotowania ciasto, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Świeże jagody nadają mu intensywny smak, a biszkoptowa konsystencja sprawia, że jest miękkie i lekkie. To idealne ciasto na letnie spotkania czy rodzinne przyjęcia. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem sezonowych jagód w postaci wspaniałego ciasta!

Obejrzyj nasze filmy:

Tak więc wszystkim polecam wypróbowanie tego przepisu :)

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na pyszne i szybkie ciasta sezonowe. W okresie letnim bardzo popularne i szybkie w przygotowaniu jest ciasto ucierane z truskawkami, to ciasto robi się praktycznie samo. Ale z pewnością zachwycą Was również drożdżówki z rabarbarem.

Ciasto jagodowe na maślance składniki

  • 300 g jagód
  • 4 jajka
  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g masła

Przepis na kruszonkę:

  1. W misce mieszamy 3/4 szklanki mąki z 1/3 szklanki cukru i 50g masła. Całość po wyrobieniu wstawiamy do lodówki.

Ciasto jagodowe na maślance przepis

W misce mieszamy 4 jajka, 1 szklankę maślanki i 4 łyżki oliwy. Mieszamy całość przy pomocy miksera na średnich obrotach.

Wymieszane mokre składniki łączymy z 3 szklankami mąki, 1 szklanką cukru, proszkiem do pieczenia.

Tak połączone składniki przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (aby ciasto nam nie przywarło). Aby łatwiej wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia wystarczy brzegi posmarować odrobiną masła i dopiero przykleić do nich papier.

Na ciasto wykładamy (wcześniej umyte) jagody i posypujemy kruszonką.

Ciasto pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciasto jagodowe na maślance
Ciasto jagodowe na maślance

Smacznego !