Drożdżówki z rabarbarem to wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości. Ich miękkość, puszystość i aromatyczny smak sprawią, że będą idealnym dodatkiem do letnich śniadań i podwieczorków. Warto spróbować tego przepisu i zaskoczyć swoich bliskich pysznymi drożdżówkami z rabarbarem
Drożdżówka z rabarbarem składa się z drożdżowego ciasta, a w środku zawiera kawałki soczystego rabarbaru. Ciasto jest miękkie, puszyste i lekko słodkawe, a rabarbar dodaje mu charakterystycznego, kwaskowatego smaku.
Drożdżówki z rabarbarem podajemy z kruszonką i jeśli lubicie dodatkowo polane lukrem, co dodaje im dodatkowej słodyczy i pięknie prezentuje się na stole. To idealna propozycja na letnie śniadanie lub podwieczorek, a także na spotkania z przyjaciółmi i rodziną.
Obejrzyj nasze filmy:
Poniżej przedstawiamy przepis oraz opis, jak przygotować te smakowite bułeczki z rabarbarem.
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne drożdżówki. Chyba klasyką są drożdżówki z serem, czy pyszna, miękka w środku, pachnąca domowa chałka drożdżowa. To propozycja, której musicie spróbować. Do tego świeże masło i domowy dżem. Palce lizać.
Drożdżówki z rabarbarem składniki na ciasto
- 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
- 30 g drożdży świeżych (1/3 kostki)
- 2 jajka
- 80 g cukru (1/2 szklanki)
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła, roztopionego (trochę więcej niż 1/3 kostki)
Z podanego przepisu wychodzi około 12 drożdżówek z rabarbarem.
Składniki na kruszonkę
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50g masła
- 50g cukru
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo
- 450g rabarbaru
- 100g cukru
U mnie szklanka zawsze ma pojemność 250 ml. Drożdżówki będziemy piekli w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 27 minut w opcji góra dół. Z podanego przepisu przygotujecie około 12 drożdżówek z rabarbarem.
Drożdżówki z rabarbarem przepis
Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Rozczyn drożdży to kluczowy składnik, to mieszanina drożdży, cukru i ciepłej wody lub mleka, która pozwala na rozwój drożdży i powstanie puszystego, lekkiego ciasta. Jeśli dobrze Wam zacznie pracować rozczyn to wyjdzie Wam idealne ciasto.
W tym celu do miseczki dodajemy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 1/3 szklanki mleka oraz 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie mieszamy mąkę wraz z rozczynem i pozostałymi składnikami na ciasto – cukrem, mlekiem, jajkami, solą. Na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto możemy wyrobić ręcznie albo przy pomocy robota kuchennego.
Po wyrobieniu formujemy z niego kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Ciasto odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić objętość.
W tym czasie przygotowujemy rabarbar, dokładnie go myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Nie musimy go wcześniej obierać. Rabarbar wkładamy do miseczki i zasypujemy cukrem.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy i dzieli na 12 równych części. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut, aby ponownie wyrosły.
Po tym czasie w bułeczkach pośrodku robimy szklanką wgłębienie. Wkładamy w zrobione wgłębienie rabarbar.
Składniki na kruszonkę wkładamy do miseczki i łączymy przy pomocy palcy, tak aby powstała nam kruszonka. Posypujemy nią przygotowane bułeczki z rabarbarem.
Drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. (opcja góra- dół) na środkową półkę i pieczemy przez 27 minut. Ciasto drożdżowe powinno być rumiane. Wyciągamy je z piekarnika i studzimy na kratce.
Przygotowujemy lukier z tego przepisu i polewamy już przestudzone drożdżówki z rabarbarem. Zostawiamy je jeszcze na mniej więcej 30 minut, aby lukier zastygł.
Smacznego!