Drożdżówki z rabarbarem to wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości. Ich miękkość, puszystość i aromatyczny smak sprawią, że będą idealnym dodatkiem do letnich śniadań i podwieczorków. Warto spróbować tego przepisu i zaskoczyć swoich bliskich pysznymi drożdżówkami z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem składa się z drożdżowego ciasta, a w środku zawiera kawałki soczystego rabarbaru. Ciasto jest miękkie, puszyste i lekko słodkawe, a rabarbar dodaje mu charakterystycznego, kwaskowatego smaku.

Drożdżówki z rabarbarem podajemy z kruszonką i jeśli lubicie dodatkowo polane lukrem, co dodaje im dodatkowej słodyczy i pięknie prezentuje się na stole. To idealna propozycja na letnie śniadanie lub podwieczorek, a także na spotkania z przyjaciółmi i rodziną.

Obejrzyj nasze filmy:

Poniżej przedstawiamy przepis oraz opis, jak przygotować te smakowite bułeczki z rabarbarem.

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne drożdżówki. Chyba klasyką są drożdżówki z serem, czy pyszna, miękka w środku, pachnąca domowa chałka drożdżowa. To propozycja, której musicie spróbować. Do tego świeże masło i domowy dżem. Palce lizać.

Drożdżówki z rabarbarem składniki na ciasto

  • 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
  • 30 g drożdży świeżych (1/3 kostki)
  • 2 jajka
  • 80 g cukru (1/2 szklanki)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g masła, roztopionego (trochę więcej niż 1/3 kostki)

Z podanego przepisu wychodzi około 12 drożdżówek z rabarbarem.

Składniki na kruszonkę

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • 450g rabarbaru
  • 100g cukru

U mnie szklanka zawsze ma pojemność 250 ml. Drożdżówki będziemy piekli w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 27 minut w opcji góra dół. Z podanego przepisu przygotujecie około 12 drożdżówek z rabarbarem.

Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem przepis

Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Rozczyn drożdży to kluczowy składnik, to mieszanina drożdży, cukru i ciepłej wody lub mleka, która pozwala na rozwój drożdży i powstanie puszystego, lekkiego ciasta. Jeśli dobrze Wam zacznie pracować rozczyn to wyjdzie Wam idealne ciasto.

W tym celu do miseczki dodajemy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 1/3 szklanki mleka oraz 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie mieszamy mąkę wraz z rozczynem i pozostałymi składnikami na ciasto – cukrem, mlekiem, jajkami, solą. Na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto możemy wyrobić ręcznie albo przy pomocy robota kuchennego.

Drożdżówki z rabarbarem

Po wyrobieniu formujemy z niego kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Ciasto odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić objętość.

Drożdżówki z rabarbarem

W tym czasie przygotowujemy rabarbar, dokładnie go myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Nie musimy go wcześniej obierać. Rabarbar wkładamy do miseczki i zasypujemy cukrem.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy i dzieli na 12 równych części. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut, aby ponownie wyrosły.

Drożdżówki z rabarbarem

Po tym czasie w bułeczkach pośrodku robimy szklanką wgłębienie. Wkładamy w zrobione wgłębienie rabarbar.

Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem

Składniki na kruszonkę wkładamy do miseczki i łączymy przy pomocy palcy, tak aby powstała nam kruszonka. Posypujemy nią przygotowane bułeczki z rabarbarem.

Drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. (opcja góra- dół) na środkową półkę i pieczemy przez 27 minut. Ciasto drożdżowe powinno być rumiane. Wyciągamy je z piekarnika i studzimy na kratce.

Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem

Przygotowujemy lukier z tego przepisu i polewamy już przestudzone drożdżówki z rabarbarem. Zostawiamy je jeszcze na mniej więcej 30 minut, aby lukier zastygł.

Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem

Smacznego!