Tarta z warzywami to pyszne danie, które z pewnością zachwyci nie tylko wegetarian, ale również miłośników mięsa. Ta lekka, a jednocześnie sycąca tarta to połączenie kruchego, delikatnego ciasta oraz soczystych i aromatycznych warzyw, takich jak cukinia, papryka, cebula, pomidory czy bakłażan. To idealna propozycja na letnie obiady lub kolacje.

Tarta z warzywami to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na to, by wzbogacić swoje dania o więcej warzyw. Soczyste i aromatyczne warzywa w połączeniu z kruchym ciastem i serem fetą tworzą niezapomniany smak, który na pewno przypadnie do gustu Twoim bliskim.

Spróbuj sam przygotować tę pyszną tartę z warzywami i ciesz się jej wyjątkowym smakiem!

Tarta z warzywami to idealny pomysł na szybki i łatwy obiad lub kolację, który pozwoli Ci wykorzystać sezonowe warzywa i zadowolić podniebienia całej rodziny. Smacznego!

Tarta z warzywami składniki

  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 20 oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 suszonych pomidorów
  • ciasto francuskie
  • odrobina masła – do wysmarowania formy do tarty
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 kulki mozzarelli

Oczywiście to jest tylko moja propozycja jakie warzywa można wykorzystać do przygotowania tej tarty. Możecie wykorzystać dowolne, jakie lubicie najbardziej. Tutaj nie ma ograniczeń.

Tarta z warzywami
Tarta z warzywami

Tarta z warzywami przepis

Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, a następnie przekładamy na patelnię. Podsmażamy ją na odrobinie oliwy i czosnku. Doprawiamy odrobiną czarnego, świeżo zmielonego pieprzu i solą.

Oliwki kroimy na ćwiartki, możecie wykorzystać dowolne oliwki – czarne, albo zielone. Możecie również zrobić miks i dodać trochę jasnych i ciemnych. Pomidory suszone kroimy w kosteczkę (większej grubości) i dodajemy do cukinii.

Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim i układamy na niej warzywa. Ja używam gotowanego ciasta francuskiego. Bo tym razem chcę przygotować szybki obiad. Ciasto francuskie kupne jest tak samo dobre jak to przygotowane w domu, tylko pozwala zaoszczędzić sporo czasu.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 minut.

Po tym czasie na wierzchu tarty układamy plasterki pokrojonej mozzarelli, wcześniej odsączonej z zalewy i wkładamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Ja używam mozzarelli w kulce, ale możecie użyć również takiej tartej.

Tartę cukiniową najlepiej podać z sosem czosnkowym, albo salsą pomidorową. Oczywiście możecie w przypadku tego wypieku używać dowolnych warzyw i dodatków. Ta tarta to też idealna propozycja dla wszystkich wegetarian. Nie ma w tej tarcie ani trochę mięsa. Musicie koniecznie spróbować tej pysznej tarty warzywnej.

Tarta z warzywami
Tarta z warzywami

Smacznego !