
Tarta z łososiem
Tarta to jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej, może występować na słodko np. jako deser, ale doskonale nadaje się także na obiad lub kolację w wersji wytrawnej. W tym przypadku będzie to przepis, który doskonale sprawdzi się jako obiad.
Dla osób, które w piątki nie jadają mięsa, będzie doskonałym pomysłem na posiłek.
Składniki na tartę z łososiem:
- 1 ciasto francuskie
- 200 g mozzarelli
- 1/2 szklanki śmietany ok. 150 ml
- koperek – świeży albo suszony
- 100-150g łososia wędzonego
- 3 jajka
- 2 pomidory
- odrobina masła
- sól, pieprz
Przepis na tartę z łososiem:
- Formę do tarty natłuszczamy odrobiną masła, tak aby ciasto nam do niej nie przywarło. Następnie formę wykładamy ciastem francuskim.
- Śmietanę mieszamy z jajkami i doprawiamy szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Do masy dodajemy odrobinę koperku.
- Na tartę wylewamy masę śmietanowo- jajecznej, a następnie układamy na niej łososia i mozzarellę. W przypadku mozzarelli proponowałbym kupić taką mozzarellę w kostce, a nie kulce w zalewie. Niestety w przypadku tej drugiej podczas pieczenia na tarcie zostanie dużo zalewy i nasza tarta będzie bardzo wodnista.
- Na wierzchu tarty układamy plasterki pomidora i posypujemy resztą koperku.
- Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.