
Tarta na kruchym cieście z brukselką
Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie…
Jeśli nie macie czasu, ani ochoty możecie przygotować tą tartę na cieście francuskim i skorzystać z takiego gotowego :)
Składniki na kruche ciasto
- 200g mąki
- 100g masła (zimnego)
- szczypta soli
- 1 jajko
Składniki na masę do tarty
- 400 ml śmietanki
- 150g sera żółtego
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Składniki – dodatkowo
- 10-14 brukselek
- 50g sera żółtego
Przepis na kruche ciasto
- Zimne masło kroimy, dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy.
- Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Wyjmujemy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy.
- Układamy w naczyniu do tarty, nakłuwamy i wkładamy na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st. C.
Przepis na masę do tarty
- Ser żółty ścieramy na tarce.
- W misce mieszamy śmietanę, jajka, ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tarta na kruchym cieście z brukselką – przepis
- Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu odcedzamy
- Na podpieczoną tartę wylewamy masę śmietanowo- jajeczną.
- Brukselkę układamy na tarcie i całość posypujemy startym, żółtym serem.
- Tartę pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Smacznego!