Tarta na kruchym cieście z brukselką

Tarta na kruchym cieście z brukselką

Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie…

Jeśli nie macie czasu, ani ochoty możecie przygotować tą tartę na cieście francuskim i skorzystać z takiego gotowego :)

Składniki na kruche ciasto

  • 200g mąki
  • 100g masła (zimnego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Składniki na masę do tarty

  • 400 ml śmietanki
  • 150g sera żółtego
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Składniki – dodatkowo

Przepis na kruche ciasto

  1. Zimne masło kroimy, dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy.
  2. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Wyjmujemy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy.
  4. Układamy w naczyniu do tarty, nakłuwamy i wkładamy na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st. C.

Przepis na masę do tarty

  1. Ser żółty ścieramy na tarce.
  2. W misce mieszamy śmietanę, jajka, ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Tarta na kruchym cieście z brukselką – przepis

  1. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu odcedzamy
  2. Na podpieczoną tartę wylewamy masę śmietanowo- jajeczną.
  3. Brukselkę układamy na tarcie i całość posypujemy startym, żółtym serem.
  4. Tartę pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.