Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie…

Tarta z brukselką to pyszny i sycący przepis na danie główne lub przystawkę. Ta wspaniała tarta składa się z kruchego ciasta, farszu z upieczonej brukselki, cebuli i sera, a także dodatku chrupiących orzechów włoskich. Jest to idealna propozycja dla miłośników warzyw i osób, które chcą spróbować czegoś nowego i smacznego.

Tarta z brukselką to idealna propozycja dla miłośników warzyw i osób, które chcą spróbować czegoś nowego i smacznego. Można ją podawać na ciepło lub na zimno, a także można ją przygotować na wcześniej i podgrzać przed podaniem.

Obejrzyj nasze filmy:

Tarta ta jest idealna dla wegetarian lub dla tych, którzy szukają zdrowych i pysznych przepisów.

Jeśli nie macie czasu, ani ochoty możecie przygotować tą tartę na cieście francuskim i skorzystać z takiego gotowego :)

Tarta na kruchym cieście z brukselką – składniki na kruche ciasto

  • 200g mąki
  • 100g masła (zimnego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Tarta na kruchym cieście z brukselką – składniki na masę do tarty

  • 400 ml śmietanki
  • 150g sera żółtego
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Składniki – dodatkowo

Tarta na kruchym cieście z brukselką – przepis na kruche ciasto

Zimne masło kroimy, dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy.

Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Wyjmujemy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy.

Układamy w naczyniu do tarty, nakłuwamy i wkładamy na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st. C.

Przepis na masę do tarty

Ser żółty ścieramy na tarce.

W misce mieszamy śmietanę, jajka, ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Tarta na kruchym cieście z brukselką przepis

Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu odcedzamy

Na podpieczoną tartę wylewamy masę śmietanowo- jajeczną.

Brukselkę układamy na tarcie i całość posypujemy startym, żółtym serem.

Tartę pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Tarta na kruchym cieście z brukselką
Tarta na kruchym cieście z brukselką

Smacznego!