Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie…
Tarta z brukselką to pyszny i sycący przepis na danie główne lub przystawkę. Ta wspaniała tarta składa się z kruchego ciasta, farszu z upieczonej brukselki, cebuli i sera, a także dodatku chrupiących orzechów włoskich. Jest to idealna propozycja dla miłośników warzyw i osób, które chcą spróbować czegoś nowego i smacznego.
Tarta z brukselką to idealna propozycja dla miłośników warzyw i osób, które chcą spróbować czegoś nowego i smacznego. Można ją podawać na ciepło lub na zimno, a także można ją przygotować na wcześniej i podgrzać przed podaniem.
Obejrzyj nasze filmy:
Tarta ta jest idealna dla wegetarian lub dla tych, którzy szukają zdrowych i pysznych przepisów.
Jeśli nie macie czasu, ani ochoty możecie przygotować tą tartę na cieście francuskim i skorzystać z takiego gotowego :)
Tarta na kruchym cieście z brukselką – składniki na kruche ciasto
- 200g mąki
- 100g masła (zimnego)
- szczypta soli
- 1 jajko
Tarta na kruchym cieście z brukselką – składniki na masę do tarty
- 400 ml śmietanki
- 150g sera żółtego
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Składniki – dodatkowo
- 10-14 brukselek
- 50g sera żółtego
Tarta na kruchym cieście z brukselką – przepis na kruche ciasto
Zimne masło kroimy, dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy.
Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Wyjmujemy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy.
Układamy w naczyniu do tarty, nakłuwamy i wkładamy na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st. C.
Przepis na masę do tarty
Ser żółty ścieramy na tarce.
W misce mieszamy śmietanę, jajka, ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tarta na kruchym cieście z brukselką przepis
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu odcedzamy
Na podpieczoną tartę wylewamy masę śmietanowo- jajeczną.
Brukselkę układamy na tarcie i całość posypujemy startym, żółtym serem.
Tartę pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Smacznego!