Tarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki z serem kozim, który bogaty jest w witaminy A, B6, B12, wapń, D i żelazo.

Danie w przygotowaniu jest bardzo proste, listę składników i przepis przedstawiam poniżej.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 duży por
  • 15 dag koziego sera
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól,
  • pieprz
  • tymianek

Przepis na tartę z kozim serem

Przepis na ciasto:

  1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj masło rozdrobnij je za pomocą widelca
  2. Do tak przygotowanej masy dodaj sól, cukier i żółtko. Zagnieć ciasto, owiń folą i włóż do lodówki na około 30 minut w celu schłodzenia.
  3. Rozwałkuj ciasto na stolnicy. Nałóż ciasto na formę i odkrój ciasto, które wystaje poza jego średnicę.
  4. Ciasto ponakłuwaj widelcem a następnie spód pokryj papierem do pieczenia i nasyp groch. Piecz z obciążeniem przez 15 minut, następnie wyjmij papier i groch

Przepis na farsz:

  1. Por umyj i drobno posiekaj. Przełóż do sitka oraz zalej wrzątkiem. Zostaw do odsączenia.
  2. Ser kozi rozdrobnij za pomocą widelca. Śmietankę połącz z jajkiem, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, dodaj drobno posiekana natkę pietruszki.
  3. Wyjmij tarte z piekarnika, usuń obciążenie. Nałóż por i rozdrobniony ser. Zalej wszystko śmietanką z jajkiem i przyprawami. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.