Tarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki z serem kozim, który bogaty jest w witaminy A, B6, B12, wapń, D i żelazo.
Danie w przygotowaniu jest bardzo proste, listę składników i przepis przedstawiam poniżej.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 duży por
- 15 dag koziego sera
- 15 dag masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
- pęczek natki pietruszki
- 150 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka cukru
- Sól,
- pieprz
- tymianek
Przepis na tartę z kozim serem
Przepis na ciasto:
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj masło rozdrobnij je za pomocą widelca
- Do tak przygotowanej masy dodaj sól, cukier i żółtko. Zagnieć ciasto, owiń folą i włóż do lodówki na około 30 minut w celu schłodzenia.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy. Nałóż ciasto na formę i odkrój ciasto, które wystaje poza jego średnicę.
- Ciasto ponakłuwaj widelcem a następnie spód pokryj papierem do pieczenia i nasyp groch. Piecz z obciążeniem przez 15 minut, następnie wyjmij papier i groch
Przepis na farsz:
- Por umyj i drobno posiekaj. Przełóż do sitka oraz zalej wrzątkiem. Zostaw do odsączenia.
- Ser kozi rozdrobnij za pomocą widelca. Śmietankę połącz z jajkiem, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, dodaj drobno posiekana natkę pietruszki.
- Wyjmij tarte z piekarnika, usuń obciążenie. Nałóż por i rozdrobniony ser. Zalej wszystko śmietanką z jajkiem i przyprawami. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
U mnie w domu kozi ser nie jest aż tak popularny, ale postaram się im go przemycić w postaci właśnie tego typu sera ;)