Domowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to łatwe ciasto, gdyż wszystko zależy od ubicia białka. Beza jest dość kapryśna lecz warto pamiętać, żeby przy ubijaniu piany korzystać ze szklanych lub metalowej misy. Jakikolwiek tłuszcz spowoduje, że białka się nie ubiją.
Przepis i listę składników przedstawiam poniżej.
Składniki
- 500 ml kremówki 36%
- 20 dag owoców świeżych lub mrożonych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 6 białek
- 30 dag cukru pudru
Beza Pavlova – przepis
- Białka ubij za pomocą miksera na sztywno, następnie dodaj po łyżeczce cukier puder zmniejsz obroty lecz cały czas ubijaj. Na samym końcu dodaj skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny
- Blachę do pieczenia pokryj papierem do pieczenia i wyłóż białka, staraj się stworzyć okrąg. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza po upływie 5 minut zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Piecz przez około 1,5 godziny
- Gdy beza będzie już gotowa pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, przy uchylonych drzwiach piekarnika
- Ubij kremówkę na sztywno i wyłóż na bezę, udekoruj całość owocami.
Smacznego!