Beza Pavlova z kremem i malinami

Beza Pavlova z kremem i malinami

Beza Pavlova z kremem i malinami to jeden z moich ulubionych deserów. Tym razem Madzia zrobiła mi ogromną niespodziankę i przygotowała ten pyszny tort bezowy.

Beza wyszła wyśmienita, chrupiące na zewnątrz i miękka w środku, całość smaku podkreślił słodki krem kawowy, którego smak został przełamany delikatnie kwaskowatymi malinami.

Składniki na bezę

  • 4 jajka (wielkość M)
  • 220g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu (najlepiej winnego)

Składniki na mus malinowy

  • 250g mrożonych malin
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki na krem

  • 200g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mocnej kawy

Przepis na bezę

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je mikserem do uzyskania piany. Dodajemy porcjami cukier cały czas ubijając.
  2. Jak piana będzie gęsta dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubijamy całość jeszcze przez ok. 1 minutę.
  3. Przekładamy pianę do tortownicy (20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 150 st. C. Po włożeniu bezy do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 120 st. C. Pieczemy przez ok. 1 godz i 20 min.
  4. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę na kolejne 2 godziny do przestygnięcia.

Przepis na krem

  1. W dwóch łyżkach wody rozpuszczamy kawę.
  2. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno.
  3. Jak będzie już ubita dodajemy ostudzoną kawę i ubijamy jeszcze przez chwilę.

Przepis na mus malinowy

  1. Do rondelka dodajemy mrożone maliny i odrobinę wody aby się nie przypaliły.
  2. Jak zaczną puszczać sok dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut.

Przygotowanie bezy

  1. Na bezę wykładamy krem kawowy, a po wierzchu polewamy musem malinowym.
  2. Bezę możemy ozdobić listkami mięty.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.