Beza Pavlova z kremem i malinami to deser bardzo popularny w Polsce. Przyrządzany jest z bezy, bitej śmietany i owoców. Może być zrobiona z różnymi owocami, ale najpopularniejsza wersja to z truskawkami, to bardzo lekki i przewiewny deser, idealny na letnią imprezę.
Jeśli szukasz deseru, który nie jest zbyt słodki, to beza Pavlova jest idealnym wyborem. Można przygotować ją wcześniej i podawać w temperaturze pokojowej.
Beza to deser na bazie bezy z ubitych białek jaj i cukru. Często jest aromatyzowany wanilią, cytryną lub pomarańczą. Bezas może być miękki i puszysty lub twardy i chrupiący. Często podaje się je z owocami, dżemami lub śmietaną.
Obejrzyj nasze filmy:
Pavlova to beza, która jest bardzo popularna w Australii i Nowej Zelandii. Wykonany jest na spodzie bezowym, który jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Często podaje się go z bitą śmietaną i owocami. Słowo „pavlova” prawdopodobnie pochodzi od imienia rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej, która słynęła z wdzięku i elegancji.
Beza wyszła wyśmienita, chrupiące na zewnątrz i miękka w środku, całość smaku podkreślił słodki krem kawowy, którego smak został przełamany delikatnie kwaskowatymi malinami.
Beza Pavlova z kremem i malinami składniki
- 4 jajka (wielkość M)
- 220g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki octu (najlepiej winnego)
Składniki na mus malinowy
- 250g mrożonych malin
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- sok z 1/2 cytryny
Składniki na krem
- 200g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mocnej kawy
Beza Pavlova z kremem i malinami przepis
Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je mikserem do uzyskania piany. Dodajemy porcjami cukier cały czas ubijając.
Jak piana będzie gęsta dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubijamy całość jeszcze przez ok. 1 minutę.
Przekładamy pianę do tortownicy (20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 150 st. C. Po włożeniu bezy do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 120 st. C. Pieczemy przez ok. 1 godz i 20 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę na kolejne 2 godziny do przestygnięcia.
Przepis na krem
W dwóch łyżkach wody rozpuszczamy kawę. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno.
Jak będzie już ubita dodajemy ostudzoną kawę i ubijamy jeszcze przez chwilę.
Przepis na mus malinowy
Do rondelka dodajemy mrożone maliny i odrobinę wody aby się nie przypaliły. Jak zaczną puszczać sok dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut.
Przygotowanie bezy
Na bezę wykładamy krem kawowy, a po wierzchu polewamy musem malinowym.
Bezę możemy ozdobić listkami mięty.

Smacznego!
Bez jest Pavlovej a nie Pavlova to była kobietą.
Bez nazywa się Pavlovej