Beza Pavlova z kremem i malinami to deser bardzo popularny w Polsce. Przyrządzany jest z bezy, bitej śmietany i owoców. Może być zrobiona z różnymi owocami, ale najpopularniejsza wersja to z truskawkami, to bardzo lekki i przewiewny deser, idealny na letnią imprezę.

Jeśli szukasz deseru, który nie jest zbyt słodki, to beza Pavlova jest idealnym wyborem. Można przygotować ją wcześniej i podawać w temperaturze pokojowej.

Beza to deser na bazie bezy z ubitych białek jaj i cukru. Często jest aromatyzowany wanilią, cytryną lub pomarańczą. Bezas może być miękki i puszysty lub twardy i chrupiący. Często podaje się je z owocami, dżemami lub śmietaną.

Pavlova to beza, która jest bardzo popularna w Australii i Nowej Zelandii. Wykonany jest na spodzie bezowym, który jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Często podaje się go z bitą śmietaną i owocami. Słowo „pavlova” prawdopodobnie pochodzi od imienia rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej, która słynęła z wdzięku i elegancji.

Beza wyszła wyśmienita, chrupiące na zewnątrz i miękka w środku, całość smaku podkreślił słodki krem kawowy, którego smak został przełamany delikatnie kwaskowatymi malinami.

Beza Pavlova z kremem i malinami składniki

  • 4 jajka (wielkość M)
  • 220g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu (najlepiej winnego)

Składniki na mus malinowy

  • 250g mrożonych malin
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki na krem

  • 200g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mocnej kawy

Beza Pavlova z kremem i malinami przepis

Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je mikserem do uzyskania piany. Dodajemy porcjami cukier cały czas ubijając.

Jak piana będzie gęsta dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubijamy całość jeszcze przez ok. 1 minutę.

Przekładamy pianę do tortownicy (20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 150 st. C. Po włożeniu bezy do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 120 st. C. Pieczemy przez ok. 1 godz i 20 min.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę na kolejne 2 godziny do przestygnięcia.

Przepis na krem

W dwóch łyżkach wody rozpuszczamy kawę. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno.

Jak będzie już ubita dodajemy ostudzoną kawę i ubijamy jeszcze przez chwilę.

Przepis na mus malinowy

Do rondelka dodajemy mrożone maliny i odrobinę wody aby się nie przypaliły. Jak zaczną puszczać sok dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut.

Przygotowanie bezy

Na bezę wykładamy krem kawowy, a po wierzchu polewamy musem malinowym.

Bezę możemy ozdobić listkami mięty.

Beza Pavlova z kremem i malinami
Beza Pavlova z kremem i malinami

Smacznego!