Jajka faszerowane rukolą to doskonały sposób na dobry początek dnia. Ta zdrowa kombinacja jest prosta, ale smaczna i zapewnia liczne korzyści zdrowotne dzięki bogatym w składniki odżywcze składnikom, w tym wysokiej zawartości białka, błonnika i witamin.

To szybki, łatwy i smaczny sposób na zdrowe śniadanie. Jajka z farszem z rukoli to również ciekawy pomysł na przystawkę na wielkanocny stół.

To połączenie delikatnego smaku jajek z odrobiną ostrości, którą nadaje rukola.

Przeczytajcie przepis do końca, znajdziecie w nim wiele ciekawych porad i wskazówek jak przygotować te pyszne faszerowane jajka z rukolą. Przepis i lista zakupów znajduje się poniżej….

Jajka faszerowane rukolą składniki

  • 4 jajka
  • spora garść rukoli
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane rukolą przepis

Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu jajka zalewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Jajka studzimy, obieramy ze skorupki, następnie kroimy na pół i do miseczki przekładamy żółtko.

Żółtka rozgniatamy widelcem, bardzo ważne jest aby żółtka rozgnieść przed dodaniem pozostałych składników, bo później będzie to dość utrudnione.

Dodajemy drobno pokrojoną rukolę, majonez, sól, pieprz i całość mieszamy. Majonezu nie dodajemy za dużo, ma on na celu jedynie połączyć wszystkie składniki w jedną całość. Lepiej jest dodać mniej majonezu i później go najwyżej dołożyć. Jak dodamy na początku dużo majonezu to już go z farszu nie zabierzemy.

Białka z których wyjmowaliśmy żółtka wypełniamy przygotowanym farszem i układamy na półmisku.

Jajka faszerowane rukolą
Jajka faszerowane rukolą

Smacznego!