Ciasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego przygotowanie nie sprawi nikomu trudności :)
Lista składników oraz przepis poniżej…
Składniki
- 36 herbatników
- 800g sera na sernik
- 150g cukru pudru
- aromat waniliowy
- 100g masła
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo
- 200g czekolady
- 3 łyżki mleka
- wiórki kokosowe
Przepis na ciasto chatka Puchatka
- Masło ucieramy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Następnie dodajemy porcjami ser i całość dokładnie miksujemy.
- Masę dzielimy na dwie porcje i do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy.
- Na folii aluminiowej rozkładamy herbatniki (3 rzędy po 6 herbatników). Folia ułatwi nam późniejsze zwinięcie ciasta.
- Na herbatnikach układamy 3/4 masy czekoladowej i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
- Układamy białą masę i pośrodku wykładamy masę czekoladową.
- Przy pomocy folii unosimy do góry boki ciasta, tak aby stworzyły nam „trójkąt”.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem i polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Jak czekolada zastygnie, zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin.
Smacznego!