Brownie kokosowe to idealne połączenie pysznego ciasta czekoladowe z delikatnie słodką masą kokosową. Ciasto w wykonaniu Madzi wyszło przepyszne.
Koniecznie musicie go spróbować :)
Listę składników i przepis znajdziecie poniżej…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na ciasto
- 200 g czekolady deserowej
- 200g masła
- 150g cukru
- 3 jajka (rozmiar L)
- 100g mąki
Składniki na krem kokosowy
- 100g wiórek kokosowych
- 300g mleczka kokosowego
- 1 jajko (rozmiar L)
- 100g białej czekolady
Dodatkowo
- 400g masy krówkowej
- 100g orzechów pekan
Przepis na brownie kokosowe
- W rondelku zagotowujemy mleczko kokosowe wraz z wiórkami i czekoladą. Jak czekolada się roztopi zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Jak masa przestygnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy.
- Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą (najlepiej w kąpieli wodnej). Jajka ubijamy przez chwilę z cukrem, do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenie się składników.
- Masę przekładamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (boki smarujemy masłem). W wielu miejscach masy łyżką nakładamy krem kokosowy i wkładamy na 35-40 min do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
- Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta smarujemy je po wierzchu masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego!