Brownie kokosowe to idealne połączenie pysznego ciasta czekoladowe z delikatnie słodką masą kokosową. Ciasto w wykonaniu Madzi wyszło przepyszne.

Koniecznie musicie go spróbować :)

Listę składników i przepis znajdziecie poniżej…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na ciasto

  • 200 g czekolady deserowej
  • 200g masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 100g mąki

Składniki na krem kokosowy

  • 100g wiórek kokosowych
  • 300g mleczka kokosowego
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 100g białej czekolady

Dodatkowo

  • 400g masy krówkowej
  • 100g orzechów pekan

Przepis na brownie kokosowe

  1. W rondelku zagotowujemy mleczko kokosowe wraz z wiórkami i czekoladą. Jak czekolada się roztopi zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Jak masa przestygnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy.
  2. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą (najlepiej w kąpieli wodnej). Jajka ubijamy przez chwilę z cukrem, do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenie się składników.
  3. Masę przekładamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (boki smarujemy masłem). W wielu miejscach masy łyżką nakładamy krem kokosowy i wkładamy na 35-40 min do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
  4. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta smarujemy je po wierzchu masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego!