Domowa lasagne to wbrew pozorom bardzo proste danie do przygotowania. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań włoskiej kuchni. To pyszne, sycące i bardzo aromatyczne danie, które składa się z warstw makaronu lasagne, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i sera. Wiele osób uważa, że lasagne to trudne do przygotowania danie, ale w rzeczywistości jest to łatwe do wykonania danie domowe.

Domowa lasagne najlepiej smakuje podana z sałatką z pomidorów i świeżą bagietką. Danie to doskonale komponuje się z czerwonym winem i idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub kolację.

Domowa lasagne to pyszne danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie. To łatwe do wykonania danie, które składa się z warstw makaronu lasagne, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i sera. Spróbuj tego przepisu już dziś i ciesz się prawdziwym smakiem Włoch w swoim domu!

Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy ser jest jeszcze ciepły i ciągnący, ale możecie ją również zabrać do pracy i podgrzać w kuchence mikrofalowej.

Nie będzie to typowa lasagne bowiem urozmaiciłem w niej składniki :)

Domowa lasagne składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • makaron typu lasagne
  • 800g pomidorów w puszce
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • ser mozzarella w kostce
  • odrobina masła

Składniki na sos beszamelowy

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mąki

Sos beszamelowy przepis

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę. Cały czas mieszając dolewamy niewielkim strumieniem mleko.

Nie przestając mieszać gotujemy sos beszamelowy aż stanie się gesty.

Domowa lasagne przepis

Na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

Dodajemy mięso mielone i smażymy. Doprawiamy w międzyczasie solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak mięso będzie usmażone dodajemy pomidory, przyprawy i dusimy całość jeszcze jakieś 10 minut.

Formę do zapiekania smarujemy odrobiną masła. I odrobiną sosu beszamelowego.

Gotujemy makaron lasagne w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i nie przepłukujemy go zimną wodą.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę makaronu lasagne, następnie nakładamy mięsny farsz i polewamy sosem beszamelowym. Powtarzamy te warstwy do momentu, aż skończą się składniki. Na wierzchu posypujemy startą mozzarellą i parmezanem.

Całość zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Pierwsze 15 minut pieczemy lasagne przykrytą folią aluminiową.

Smacznego!