Domowa lasagne to wbrew pozorom bardzo proste danie do przygotowania. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny.
Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań włoskiej kuchni. To pyszne, sycące i bardzo aromatyczne danie, które składa się z warstw makaronu lasagne, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i sera. Wiele osób uważa, że lasagne to trudne do przygotowania danie, ale w rzeczywistości jest to łatwe do wykonania danie domowe.
Domowa lasagne najlepiej smakuje podana z sałatką z pomidorów i świeżą bagietką. Danie to doskonale komponuje się z czerwonym winem i idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub kolację.
Obejrzyj nasze filmy:
Domowa lasagne to pyszne danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie. To łatwe do wykonania danie, które składa się z warstw makaronu lasagne, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i sera. Spróbuj tego przepisu już dziś i ciesz się prawdziwym smakiem Włoch w swoim domu!
Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy ser jest jeszcze ciepły i ciągnący, ale możecie ją również zabrać do pracy i podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Nie będzie to typowa lasagne bowiem urozmaiciłem w niej składniki :)
Domowa lasagne składniki
- 500g mięsa mielonego
- makaron typu lasagne
- 800g pomidorów w puszce
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- mały por
- przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
- 2 ząbki czosnki
- 1 cebula
- olej do smażenia
- ser mozzarella w kostce
- odrobina masła
Składniki na sos beszamelowy
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mąki
Sos beszamelowy przepis
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę. Cały czas mieszając dolewamy niewielkim strumieniem mleko.
Nie przestając mieszać gotujemy sos beszamelowy aż stanie się gesty.
Domowa lasagne przepis
Na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
Dodajemy mięso mielone i smażymy. Doprawiamy w międzyczasie solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak mięso będzie usmażone dodajemy pomidory, przyprawy i dusimy całość jeszcze jakieś 10 minut.
Formę do zapiekania smarujemy odrobiną masła. I odrobiną sosu beszamelowego.
Gotujemy makaron lasagne w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i nie przepłukujemy go zimną wodą.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę makaronu lasagne, następnie nakładamy mięsny farsz i polewamy sosem beszamelowym. Powtarzamy te warstwy do momentu, aż skończą się składniki. Na wierzchu posypujemy startą mozzarellą i parmezanem.
Całość zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Pierwsze 15 minut pieczemy lasagne przykrytą folią aluminiową.
Smacznego!