Domowa lasagne

Domowa lasagne

Domowa lasagne to wbrew pozorom bardzo proste danie do przygotowania. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy ser jest jeszcze ciepły i ciągnący, ale możecie ją również zabrać do pracy i podgrzać w kuchence mikrofalowej.

Nie będzie to typowa lasagne bowiem urozmaiciłem w niej składniki :)

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • makaron typu lasagne
  • 800g pomidorów w puszce
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • ser mozzarella w kostce
  • odrobina masła

Składniki na sos beszamelowy

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mąki

Sos beszamelowy – przepis

  1. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Smażymy przez chwilę.
  2. Cały czas mieszając dolewamy niewielkim strumieniem mleko.
  3. Nie przestając mieszać gotujemy sos beszamelowy aż stanie się gesty.

Domowa lasagne – przepis

  1. Na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
  2. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Doprawiamy w międzyczasie solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak mięso będzie usmażone dodajemy pomidory, przyprawy i dusimy całość jeszcze jakieś 10 minut.
  3. Formę do zapiekania smarujemy odrobiną masła. I odrobiną sosu beszamelowego.
  4. Układamy płaty makaronu, następnie sos pomidorowy, sos beszamelowy i płaty makaronu. Powtarzamy tą czynność w zależności od tego jak wysoką chcemy mieć lasagne. Na wierzchu powinien być sos pomidorowy, beszamel i starty ser mozzarella.
  5. Całość zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Pierwsze 15 minut pieczemy lasagne przykrytą folią aluminiową.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.