Uwielbiamy makarony pod każdą postacią. Nie mieliśmy jeszcze okazji spróbować pysznego cannelloni z mięsem mielonym w naszym domowym wykonaniu. Więc można powiedzieć, że będzie to nasz pierwszy raz :)
Krótkie wprowadzenie – cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu, wyglądem przypominający duże tuby o średnicy ok. 2-2,5 cm i długości ok. 8-10 cm. Najczęściej nadziewane są mięsem mielonym, szpinakiem, sosem pomidorowym.
A teraz dobra rada- kupcie makaron cannelloni, który nie wymaga wstępnego gotowania.
A teraz pora na nasz przepis :)
Cannelloni z mięsem mielonym – składniki:
- opakowanie makaronu cannelloni
- 500g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oregano, bazylia, majeranek
- sól
- pieprz
- 70 g masła
- 70g mąki
- 1 litr mleka
- gałka muszkatołowa
Cannelloni z mięsem mielonym – przepis:
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy (aż się zeszkli) na kilku łyżkach oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelnię dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem, solą i podsmażamy.
- Po usmażeniu mięsa dodajemy pomidory w puszcze, 3 łyżeczki koncentratu, odrobinę bazylii, oregano, majeranku, całość mieszamy i dusimy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu. Następnie farsz zostawiamy do ostygnięcia.
- Cannelloni nadziewamy mięsem mielonym i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Całość polewamy sosem beszamelowym (przepis na sos beszamelowy poniżej) i posypujemy startym serem mozzarella.
- Cannelloni z mięsem mielonym pieczemy w 180 st. C przez ok. 25-30 minut.
Cannelloni z mięsem mielonym – sos beszamelowy:
- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy przez kilka sekund.
- Dodajemy mleko i całość gotowujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.