Uwielbiamy makarony pod każdą postacią. Nie mieliśmy jeszcze okazji spróbować pysznego cannelloni z mięsem mielonym w naszym domowym wykonaniu. Więc można powiedzieć, że będzie to nasz pierwszy raz :)

Krótkie wprowadzenie – cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu, wyglądem przypominający duże tuby o średnicy ok. 2-2,5 cm i długości ok. 8-10 cm. Najczęściej nadziewane są mięsem mielonym, szpinakiem, sosem pomidorowym.

A teraz dobra rada- kupcie makaron cannelloni, który nie wymaga wstępnego gotowania.

A teraz pora na nasz przepis :)

Cannelloni z mięsem mielonym – składniki:

  • opakowanie makaronu cannelloni
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oregano, bazylia, majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 70 g masła
  • 70g mąki
  • 1 litr mleka
  • gałka muszkatołowa

Cannelloni z mięsem mielonym – przepis:

  1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy (aż się zeszkli) na kilku łyżkach oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Na patelnię dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem, solą i podsmażamy.
  3. Po usmażeniu mięsa dodajemy pomidory w puszcze, 3 łyżeczki koncentratu, odrobinę bazylii, oregano, majeranku, całość mieszamy i dusimy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu. Następnie farsz zostawiamy do ostygnięcia.
  4. Cannelloni nadziewamy mięsem mielonym i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  5. Całość polewamy sosem beszamelowym (przepis na sos beszamelowy poniżej) i posypujemy startym serem mozzarella.
  6. Cannelloni z mięsem mielonym pieczemy w 180 st. C przez ok. 25-30 minut.

Cannelloni z mięsem mielonym – sos beszamelowy:

  1. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy przez kilka sekund.
  2. Dodajemy mleko i całość gotowujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.