W kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku kurczakiem i słodkim mleczkiem kokosowym.
Do tego przypisu wykorzystamy pastę curry – w naszym wypadku będzie to czerwone curry, ale w zależności od stopnia ostrości jaki preferujcie możecie wybrać również zieloną i żółtą pastę.
Przepis na to azjatyckie danie znajdziecie poniżej…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 3 porcje)
- duża pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g mrożonej marchewki (w kostce)
- 200g mrożonego groszku
- 1 czerwona papryka
- 200g mrożonej fasolki
- oliwa
- ryż
- olej
Przepis na kurczaka curry z warzywami
- Na patelni na oliwie podsmażamy mrożone warzywa. Powinny być al dente. Po usmażeniu przekładamy je do miseczki.
- Na tej samej patelni na odrobinie oleju przesmażamy przez chwile pastę curry, a następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy dosłownie chwilę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy ok. 7-8 minut.
- Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dusimy razem ok. 5 minut i dodajemy mleczko kokosowe. Całość dusimy 3 minuty.
- Dodajemy usmażone wcześniej warzywa i dusimy wszystko razem ok. 2 minut.
- Kurczaka curry podajemy z ryżem.
Smacznego!