W kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku kurczakiem i słodkim mleczkiem kokosowym.

Do tego przypisu wykorzystamy pastę curry – w naszym wypadku będzie to czerwone curry, ale w zależności od stopnia ostrości jaki preferujcie możecie wybrać również zieloną i żółtą pastę.

Przepis na to azjatyckie danie znajdziecie poniżej…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na 3 porcje)

  • duża pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g mrożonej marchewki (w kostce)
  • 200g mrożonego groszku
  • 1 czerwona papryka
  • 200g mrożonej fasolki
  • oliwa
  • ryż
  • olej

Przepis na kurczaka curry z warzywami

  1. Na patelni na oliwie podsmażamy mrożone warzywa. Powinny być al dente. Po usmażeniu przekładamy je do miseczki.
  2. Na tej samej patelni na odrobinie oleju przesmażamy przez chwile pastę curry, a następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy dosłownie chwilę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy ok. 7-8 minut.
  3. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dusimy razem ok. 5 minut i dodajemy mleczko kokosowe. Całość dusimy 3 minuty.
  4. Dodajemy usmażone wcześniej warzywa i dusimy wszystko razem ok. 2 minut.
  5. Kurczaka curry podajemy z ryżem.

Smacznego!