
Szybki ryż z kurczakiem i papryką
Szybki ryż z kurczakiem i papryką to danie, które wykonanie dosłownie w kilkanaście minut. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu, jednak możecie je podgrzać następnego dnia i posłuży jako posiłek do pracy.
Potrawa ta wymaga dosłownie kilku składników. W zależności od Waszych upodobań ostrości, możecie dać odrobinę więcej lub mniej pasty curry :)
Składniki (na 4 porcje)
- woreczek ryżu
- 2 czerwone papryki
- 2 filety z kurczaka
- 4-5 łyżek kukurydzy z puszki
- 1/2 łyżeczki pasty curry
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 cebula
- oliwa
- sól
- pieprz
Przepis na ryż z kurczakiem i papryką
- Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy parę łyżek oliwy, sól, pieprz, słodką paprykę, pastę curry. Zostawiamy na około 15 minut.
- W tym czasie drobno kroimy w kostkę cebulę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
- Na patelni na odrobinie oliwy szklimy cebulę. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy przez jakieś 8 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i wszystko smażmy przez ok. 5 minut. Dodajemy kukurydzę i smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty.
- Kurczaka mieszamy w misce z ryżem i przekładamy na talerze.

Smacznego!
0 komentarzy