Szybki ryż z kurczakiem i papryką

Szybki ryż z kurczakiem i papryką

Szybki ryż z kurczakiem i papryką to danie, które wykonanie dosłownie w kilkanaście minut. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu, jednak możecie je podgrzać następnego dnia i posłuży jako posiłek do pracy.

Potrawa ta wymaga dosłownie kilku składników. W zależności od Waszych upodobań ostrości, możecie dać odrobinę więcej lub mniej pasty curry :)

Składniki (na 4 porcje)

  • woreczek ryżu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 filety z kurczaka
  • 4-5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki pasty curry
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przepis na ryż z kurczakiem i papryką

  1. Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy parę łyżek oliwy, sól, pieprz, słodką paprykę, pastę curry. Zostawiamy na około 15 minut.
  3. W tym czasie drobno kroimy w kostkę cebulę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  4. Na patelni na odrobinie oliwy szklimy cebulę. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy przez jakieś 8 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i wszystko smażmy przez ok. 5 minut. Dodajemy kukurydzę i smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty.
  5. Kurczaka mieszamy w misce z ryżem i przekładamy na talerze.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.