Risotto z kurczakiem i groszkiem

Risotto z kurczakiemRisotto z kurczakiem i groszkiem i szparagami

Risotto z kurczakiem i groszkiem to moja wersja popularnego w słonecznej Italii wersji tego dania. Do jego przygotowania wykorzystamy dosłownie kilka produktów. Co czyni zatem to danie wyjątkowym? Przyprawy jakie wykorzystamy do jego przygotowania.

Sprawdźcie czy da się połączyć smak risotto z odrobiną przyprawy curry. Przekonajcie się czy te smaki będą ze sobą dobrze się komponować, czy danie będzie smaczne :)

Zatem do dzieła, poniżej znajdziecie listę składników i przepis.

A jeśli szukacie inspiracji na zupełnie inne risotto z curry i szparagami to zapraszam TUTAJ.

Składniki

  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • 600 ml bulionu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 2 łyżki oliwy
  • mała czerwona cebula
  • łyżka masła
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 puszka zielonego groszku
  • olej do smażenia
  • parmezan

Risotto z kurczakiem i groszkiem – przepis

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy odrobinę oliwy i przyprawy curry. Odstawiamy na ok. 15 minut. Smażymy aż mięso będzie miękkie i przekładamy do miseczki.
  2. Na patelni na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ryż i smażymy całość ok. 2 minut. Podlewamy następnie odrobiną bulionu i czynność powtarzamy do momentu kiedy ryż nie będzie miękki.
  3. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, usmażonego kurczaka, groszek i całość razem smażymy przez ok. 3 minuty.
  4. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę masła, mieszamy.
  5. Podajemy risotto posypane świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.