Żeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie miał delikatny posmak jabłek.
Dla podkręcenia tej nuty możesz dołożyć do tego dania kilka sztuk jabłek.
Poniżej przedstawiam przepis i listę składników do jego skomponowania.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 2 kg żeberek w paskach
- 2 duże cebule
- 2 łyżki smalcu
- 3-4 jabłka
- 150 ml bulionu
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2- 3 ziarenka jałowca
- 1 łyżeczka miodu
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 400 ml cydru
Żeberka z paprykami i cydrem – przepis
- Żeberka umyj, osusz, i pokrój w paski . Dopraw sola, pieprzem, majerankiem. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na około 2 godziny.
- Na patelni rozpuść smalec i podsmaż cebulę i dodaj ½ jabłek.
- Na pozostałym smalcu usmaż żeberka na złoty kolor z każdej ze stron. Dodaj pozostałe jabłka, papryki i usmażoną cebulę.
- Do mięsa, papryk i jabłek dodaj cydr i bulion. Całość duś na wolnym ogniu przez godzinę. Dodaj jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny.
Gdy mięso będzie miękkie usuń kości i pokrój w dużą kostkę, dodaj wszystko do sosu.
Smacznego!