Żeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie miał delikatny posmak jabłek.

Dla podkręcenia tej nuty możesz dołożyć do tego dania kilka sztuk jabłek.

Poniżej przedstawiam przepis i listę składników do jego skomponowania.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki:

  • 2 kg żeberek w paskach
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 3-4 jabłka
  • 150 ml bulionu
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2- 3 ziarenka jałowca
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 400 ml cydru

Żeberka z paprykami i cydrem – przepis

  1. Żeberka umyj, osusz, i pokrój w paski . Dopraw sola, pieprzem, majerankiem. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na około 2 godziny.
  2. Na patelni rozpuść smalec i podsmaż cebulę i dodaj ½ jabłek.
  3. Na pozostałym smalcu usmaż żeberka na złoty kolor z każdej ze stron. Dodaj pozostałe jabłka, papryki i usmażoną cebulę.
  4. Do mięsa, papryk i jabłek dodaj cydr i bulion. Całość duś na wolnym ogniu przez godzinę. Dodaj jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny.
    Gdy mięso będzie miękkie usuń kości i pokrój w dużą kostkę, dodaj wszystko do sosu.

Smacznego!