Sernik na kakaowym spodzie z borówkami amerykańskimi

Sernik na kakaowym spodzie z borówkami amerykańskimi

Nie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy sernik pod słońcem. Zobacz zatem jak przygotować sernik na kakaowym spodzie z borówkami amerykańskimi.

Pewnie każda z nas powie, tak samo. Ciasto jest przepyszne i proste w wykonaniu. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów i przepis.

Składniki:

Listę podzielę na dwie części. Na ciasto kruche kakaowe i masę serową. W ten sposób łatwej będzie odhaczyć kupione już produkty.

Ciasto kruche:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 1,5 kostki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¾ szklanki cukru białego
  • 3 szklanki mąki tortowej

Masa serowa:

  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do sernika z wanilią i kardamonem
  • 1 pakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1 kg twarogu

Do dekoracji:

  • Borówki amerykańskie

Dodatkowo:

  • Bułka tarta do przygotowania formy
  • 1 łyżeczka masła do przygotowania formy

Przepis:

  1. Kruche ciasto : wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. W tak przygotowanej tortownicy wyłóż nią ciasto,
  2. Masa serowa: wszystkie składniki zmiksuj i wylej do tortownicy. Całość piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu wyciągnij ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Ozdób borówkami amerykańskimi.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.