Nie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy sernik pod słońcem. Zobacz zatem jak przygotować sernik na kakaowym spodzie z borówkami amerykańskimi.
Pewnie każda z nas powie, tak samo. Ciasto jest przepyszne i proste w wykonaniu. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów i przepis.
Składniki:
Listę podzielę na dwie części. Na ciasto kruche kakaowe i masę serową. W ten sposób łatwej będzie odhaczyć kupione już produkty.
Ciasto kruche:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek kakao
- 1,5 kostki masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ¾ szklanki cukru białego
- 3 szklanki mąki tortowej
Masa serowa:
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka przyprawy do sernika z wanilią i kardamonem
- 1 pakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1 kg twarogu
Do dekoracji:
- Borówki amerykańskie
Dodatkowo:
- Bułka tarta do przygotowania formy
- 1 łyżeczka masła do przygotowania formy
Przepis:
- Kruche ciasto : wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. W tak przygotowanej tortownicy wyłóż nią ciasto,
- Masa serowa: wszystkie składniki zmiksuj i wylej do tortownicy. Całość piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu wyciągnij ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Ozdób borówkami amerykańskimi.
Smacznego!