
Szybkie ciasto z truskawkami
Sezon na truskawki w pełni, tak więc nie może ich również zabraknąć w moich przepisach. Tym razem razem z Madzią przygotowaliśmy pyszne ciasto z truskawkami. Podczas jego przygotowywania inspirowaliśmy się innymi przepisami z internetu.
Przepis na ciasto możecie również wykorzystać do ciast z innymi sezonowymi owocami. Z całą pewnością będzie przepyszne.
Smakuje piekielnie dobrze jeszcze na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Ciasto jest delikatne i bardzo puszyste. Sprawdźcie sami….
Składniki na szybkie ciasto z truskawkami
- 400g truskawek
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru – jeśli lubicie mniej słodkie ciasto dajcie odrobinę mniej
- 1/3 szklanki oleju
- 320 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
Przepis na szybkie ciasto z truskawkami
Ciasto jest najlepiej przygotować bez pomocy miksera. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy łyżki.
W misce mieszamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy jogurt i olej, cały czas mieszając. Jak składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość mieszamy tak, aby nie było grudek.
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i na wierzchu układamy pokrojone owoce.
Ciasto z truskawkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przez kolejne 5 minut.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!