Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w trochę innej odsłonie.

Idealny pomysł na przystawkę czy na imprezę.

Poniżej przedstawiam przepis i potrzebne składniki do wykonania tego prostego dania.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 50 g żółtego sera
  • Sól
  • 6 łyżek bułki tartej
  • Oregano
  • Olej do smażenia

Pieczarki – przepis:

  1. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dopraw sola pieprzem i oregano, dodaj mąkę i jajka i zmiksuj na gładką masę,
  2. Pieczarki dobrze umyj, obierz i usuń nóżki, każdą zanurz w cieście a następnie w bułce tartej,
  3. Rozgrzej patelnię i nalej olej tak by każda pieczarka była zanurzona w oleju. Po usmażeniu wyciągnij na ręcznik papierowy i usuń nadmiar tłuszczu.

Smacznego!