Pstrąg łososiowy to ryba polecana osobą na diecie. Zawiera niewiele kalorii i ma delikatny smak. 100g pstrąga łososiowego zawiera ok. 90-100 kcal. Oczywiście wszystko zależy od sposobu w jaki go podamy. Pstrąg łososiowy z buraczkami to będzie moje danie na dziś…

Tym razem nie patrzyłem na kalorie i podałem go w dość tradycyjny sposób…

Składniki

Obejrzyj nasze filmy:

  • filet pstrąga łososiowego
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

Składniki na buraczaki

  • 1 spory gotowany burak
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła

Przepis na pstrąga łososiowego

  1. Pstrąga myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
  2. Z obu stron doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Panierujemy filety z pstrąga w mące (nadmiar mąki strząsamy z ryby) i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju ok. 3-4 minut z każdej strony.

Przepis na buraczki

  1. Buraki ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
  2. Smażymy starte buraki na odrobinie masła. Podczas smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobina kwasku cytrynowego.

Pstrąga łososiowego podajemy razem z ciepłymi buraczkami.

Smacznego!