Pstrąg łososiowy to ryba polecana osobą na diecie. Zawiera niewiele kalorii i ma delikatny smak. 100g pstrąga łososiowego zawiera ok. 90-100 kcal. Oczywiście wszystko zależy od sposobu w jaki go podamy. Pstrąg łososiowy z buraczkami to będzie moje danie na dziś…
Tym razem nie patrzyłem na kalorie i podałem go w dość tradycyjny sposób…
Składniki
Obejrzyj nasze filmy:
- filet pstrąga łososiowego
- mąka
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- olej do smażenia
Składniki na buraczaki
- 1 spory gotowany burak
- szczypta kwasku cytrynowego
- sól
- pieprz
- łyżka masła
Przepis na pstrąga łososiowego
- Pstrąga myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
- Z obu stron doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Panierujemy filety z pstrąga w mące (nadmiar mąki strząsamy z ryby) i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju ok. 3-4 minut z każdej strony.
Przepis na buraczki
- Buraki ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
- Smażymy starte buraki na odrobinie masła. Podczas smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobina kwasku cytrynowego.
Pstrąga łososiowego podajemy razem z ciepłymi buraczkami.
Smacznego!