Pstrąg łososiowy z duszoną soczewicą
Ryby

Pstrąg łososiowy z duszoną soczewicą

Zawsze jest dobry czas na rybkę :) Pstrąg łososiowy z duszoną soczewicą to wyjątkowe danie, które jest niezwykle sycące, właśnie dzięki soczewicy. Można również powiedzieć, że taki obiad nie nadwyręży naszego domowego budżetu, bo płat pstrąga łososiowego jest znacznie tańszy aniżeli łosoś.

Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, możemy wykorzystać w tym daniu gotową mieszankę chińską, zamiast krojenia świeżych warzyw :)

Pstrąg łososiowy z duszoną soczewicą – składniki:

Pstrąg łososiowy z duszoną soczewicą – przepis:

  1. Płat pstrąga kroimy w mniejsze kawałki, solimy i obtaczamy w mące, przed smażeniem nadmiar mąki strzepujemy.
  2. Na odrobinie oliwy podsmażamy mieszankę chińską i kiedy warzywa delikatnie zmiękną dodajemy wodę i soczewicę. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. W międzyczasie na rozgrzanym oleju smażymy rybę. Zaczynamy smażenie od strony bez skóry i smażymy ok. 4 minut z każdej strony.

Rybę podajemy z duszonymi warzywami i soczewicą. Do tego dania wspaniale będzie pasował kieliszek dobrego winka.

 

Jeden komentarz

  • Renata na diecie

    Bardzo fajne i szybkie danie na piątkowy obiad. W moim domu właśnie piątek jest dniem bezmiesnym, a więc rybnym :) Jedynie co bym zmieniła w całości przepisu, to rybę bym upiekła, zamiast usmażyć. Będzie na pewno smaczniejsza i zdrowsza! :) Pozdrawiam!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.