Polędwiczki wieprzowe w porach to wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polędwiczka jest bardzo delikatnym mięsem więc musimy pamiętać aby w odpowiedni sposób je przygotować.
Tym razem smak polędwiczki podkreślimy delikatnie ostrzejszymi porami.
Składniki (4 porcje)
- 650-700g polędwiczki wieprzowej
- 2 pory
- sól
- pieprz
- masło
- 1/2 szklanki wody
Polędwiczki wieprzowe w porach – przepis
- Polędwiczkę myjemy i ściągamy białą błonę z góry. Następnie kroimy w ok. 1 cm plastry.
- Mięso delikatnie rozbijamy i doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem.
- Smażymy z każdej strony na rozgrzanym maśle przez ok. 1-2 minuty. Po usmażeniu przekładamy na talerz.
- Na tą samą patelnię dodajemy pokrojonego w cienkie półplasterki pora. Smażymy ok. 2 minuty i dodajemy wodę. Pora dusimy jeszcze przez 2-3 minuty i na patelnie przekładamy usmażone wcześniej polędwiczki. Całość dusimy ok. 3 minuty i gotowe…
Smacznego!