Polędwiczki wieprzowe w porach to wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polędwiczka jest bardzo delikatnym mięsem więc musimy pamiętać aby w odpowiedni sposób je przygotować.

Tym razem smak polędwiczki podkreślimy delikatnie ostrzejszymi porami.

Składniki (4 porcje)

  • 650-700g polędwiczki wieprzowej
  • 2 pory
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • 1/2 szklanki wody

Polędwiczki wieprzowe w porach – przepis

  1. Polędwiczkę myjemy i ściągamy białą błonę z góry. Następnie kroimy w ok. 1 cm plastry.
  2. Mięso delikatnie rozbijamy i doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem.
  3. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym maśle przez ok. 1-2 minuty. Po usmażeniu przekładamy na talerz.
  4. Na tą samą patelnię dodajemy pokrojonego w cienkie półplasterki pora.  Smażymy ok. 2 minuty i dodajemy wodę. Pora dusimy jeszcze przez 2-3 minuty i na patelnie przekładamy usmażone wcześniej polędwiczki. Całość dusimy ok. 3 minuty i gotowe…

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: