Pyzy z mięsem w zależności od tego w którym regionie Polski się znajdujemy mają różne nazwy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to jednak z bardziej znanych, polskich potraw.
Obecnie ze względu na to, że w sklepach jest coraz więcej gotowych produktów i brakuje nam czasu na przygotowanie tej potrawy… odchodzi ona w zapomnienie.
Poniżej znajdziecie jednak sprawdzony przepis na pyzy z mięsem.
Składniki na farsz
- ok. 600g ugotowanego mięsa (wieprzowe, wołowe, drobiowe) – jakie lubicie
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
- oregano
Składniki na pyzy
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 500 surowych ziemniaków
- 1 jajko
- 0k. 1,5 – 2 szklanek mąki
- szczypta soli
Przepis na farsz do pyz
- Ugotowane mięso oddzielamy od kości.
- Cebulę i mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano.
Pyzy z mięsem – przepis
- Surowe ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach. Odstawiamy na ok. 10 minut, następnie odcedzamy.
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
- Oba rodzaje ziemniaków mieszamy, dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie ono zbyt płynne dodajemy odrobinę więcej mąki. Najlepiej jest podsypywać mąkę niewielkimi porcjami. Nie jesteśmy w stanie określi ć jak dużo maki wchłoną ziemniaki.
- Z wyrobionego ciasta, w dłoniach formujemy niewielkie placuszki, pośrodku układamy farsz i zawijamy. Wasze pyzy mogą mieć dowolne kształty – okrągłe, kwadratowe…
- Pyzy gotujemy w osolonej wodzie. Jak wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze 2 minuty i odcedzamy.
Smacznego!
Witam Jaka make dodaje sie do tych pyz ziemniaczana czy pszenna Pozdrawiam
Wystarczy zwykła pszenna. Ale jeśli masz pod ręką, możesz dodać 1-2 łyżki ziemniaczanej. Nie jest to jednak konieczne.
Dodaj odrobinę ziemniaczanej, ale nie za dużo, bo będą za twarde.