Pyzy z mięsem w zależności od tego w którym regionie Polski się znajdujemy mają różne nazwy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to jednak z bardziej znanych, polskich potraw.

Obecnie ze względu na to, że w sklepach jest coraz więcej gotowych produktów i brakuje nam czasu na przygotowanie tej potrawy… odchodzi ona w zapomnienie.

Poniżej znajdziecie jednak sprawdzony przepis na pyzy z mięsem.

Składniki na farsz

  • ok. 600g ugotowanego mięsa (wieprzowe, wołowe, drobiowe) – jakie lubicie
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oregano

Składniki na pyzy

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 500 surowych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0k. 1,5 – 2 szklanek mąki
  • szczypta soli

Przepis na farsz do pyz

  1. Ugotowane mięso oddzielamy od kości.
  2. Cebulę i mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano.

Pyzy z mięsem – przepis

  1. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach. Odstawiamy na ok. 10 minut, następnie odcedzamy.
  2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  3. Oba rodzaje ziemniaków mieszamy, dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie ono zbyt płynne dodajemy odrobinę więcej mąki. Najlepiej jest podsypywać mąkę niewielkimi porcjami. Nie jesteśmy w stanie określi ć jak dużo maki wchłoną ziemniaki.
  4. Z wyrobionego ciasta, w dłoniach formujemy niewielkie placuszki, pośrodku układamy farsz i zawijamy. Wasze pyzy mogą mieć dowolne kształty – okrągłe, kwadratowe…
  5. Pyzy gotujemy w osolonej wodzie. Jak wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze 2 minuty i odcedzamy.

Smacznego!