Czy wiesz, że pyzy z mięsem mają korzenie sięgające wieków w polskiej kuchni? To tradycyjne danie nie tylko smakuje wybornie, ale także odzwierciedla historię i kulturę kraju. Zaskakujące jest to, że według badań 7 na 10 Polaków uważa pyzy ziemniaczane z mięsem za swoje ulubione danie!
Spis treści
Dlatego zgłębienie tajemnic przygotowania tych pysznych potraw staje się ważne. Odkryjmy razem sekrety przyrządzania autentycznych pyz z mięsem, które zachwycą Twoje kubki smakowe.
Pyzy z mięsem w zależności od tego w którym regionie Polski się znajdujemy mają różne nazwy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to jednak z bardziej znanych, polskich potraw. Pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje smaczne i sycące właściwości. Pyzy są rodzajem pierogów, jednak ich charakterystyczna cecha to duża, okrągła forma, w przeciwieństwie do bardziej płaskich pierogów.
Obejrzyj nasze filmy:
Czym są pyzy ziemniaczane z mięsem?
Pyzy z mięsem mielonym to jedno z najbardziej klasycznych dań w kuchni polskiej. Składają się one z mięsnego farszu otoczonego miękkim ciastem ziemniaczanym. To połączenie aromatycznego mięsa i delikatnego ciasta sprawia, że pyzy te są ulubionym daniem wielu Polaków na różne okazje, od świąt po codzienne posiłki.
- Składniki farszu: Do tradycyjnego farszu mięsnego używa się zazwyczaj wieprzowiny lub wołowiny, cebuli, przypraw oraz czasem dodaje się również grzyby lub kaszę.
- Ciasto ziemniaczane: Ciasto do pyz z mięsem mielonym przygotowuje się ziemniaków, mąki i jajek, które razem tworzą puszystą i lekko kleistą konsystencję.
- Sposób podawania: Pyzy ziemniaczane z mięsem często podaje się polane roztopionym masłem i posypane świeżo siekaną natką pietruszki lub skwarkami.
- Różnorodność smaków: Chociaż tradycyjne pyzy z ziemniaków są najpopularniejsze, istnieje wiele wariantów tego dania, takich jak pierogi ruskie czy pierogi z kapustą i grzybami.
Pyzy z mięsem z rosołu nie tylko smakują wybornie, ale także mają głębokie korzenie w kulturze i historii Polski. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości i precyzji, dlatego warto docenić ten tradycyjny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Obecnie ze względu na to, że w sklepach jest coraz więcej gotowych produktów i brakuje nam czasu na przygotowanie tej potrawy… odchodzi ona w zapomnienie.
Poniżej znajdziecie jednak sprawdzony przepis na pyzy z mięsem.

Pyzy z mięsem składniki
Składniki na farsz
- ok. 600g ugotowanego mięsa (wieprzowe, wołowe, drobiowe) – jakie lubicie
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
- oregano
Składniki na pyzy
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 500 surowych ziemniaków
- 1 jajko
- 0k. 1,5 – 2 szklanek mąki
- szczypta soli
Przepis na farsz do pyz
- Ugotowane mięso oddzielamy od kości.
- Cebulę i mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano.
Pyzy z mięsem przepis
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach. Odstawiamy na ok. 10 minut, następnie odcedzamy.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Oba rodzaje ziemniaków mieszamy, dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie ono zbyt płynne dodajemy odrobinę więcej mąki. Najlepiej jest podsypywać mąkę niewielkimi porcjami. Nie jesteśmy w stanie określić jak dużo maki wchłoną ziemniaki.
Z wyrobionego ciasta, w dłoniach formujemy niewielkie placuszki, pośrodku układamy farsz i zawijamy. Wasze pyzy mogą mieć dowolne kształty – okrągłe, kwadratowe…
Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym gotujemy w osolonej wodzie. Jak wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze 2 minuty i odcedzamy.

Teraz wiesz, jak przygotować pyszne pyzy z mięsem od podstaw! Gotowanie tego tradycyjnego dania może być satysfakcjonujące i smaczne dla całej rodziny. Spróbuj tego przepisu i delektuj się domowymi smakami!
Podawane pyzy z mięsem często są podlewane masłem i posypane drobno posiekaną cebulą. Często są również podawane z kwaśną śmietaną lub sosem. To danie ma wyrazisty smak i aromat, co sprawia, że stanowi doskonały wybór na obiad czy uroczysty posiłek. Pyzy z mięsem przepis są proste w przygotowani, także popularne podczas różnych świąt i uroczystości rodzinnych w Polsce, bardzo często podawane.
Smacznego!
Witam Jaka make dodaje sie do tych pyz ziemniaczana czy pszenna Pozdrawiam
Wystarczy zwykła pszenna. Ale jeśli masz pod ręką, możesz dodać 1-2 łyżki ziemniaczanej. Nie jest to jednak konieczne.
Dodaj odrobinę ziemniaczanej, ale nie za dużo, bo będą za twarde.