
Cannelloni z mięsnym farszem
Klasyczny sos napoli można zaserwować w nieco innym wydaniu. Potrzebować do tego będzie makaron canneloni, naczynie żaroodporne i trochę wyobraźni. Wystarczy tylko nafaszerować makaron i go upiec – dostaniemy pyszne cannelloni z mięsnym farszem.
Zapiekanki są powszechnie lubiane i często przygotowywane.
Listę najpotrzebniejszych produktów i przepis przedstawiam poniżej.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 g wołowiny
- 20 dag żółtego sera
- 250 g makaronu canneloni
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz, ulubione zioła do smaku
- 1łyżka masła
- Oliwa z oliwek do smażenia
Przepis cannelloni z mięsnym farszem
- Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, gdy cebula będzie miała złoty kolor dodaj mięso
- Makaron cannelloni ugotuj al dente, w osolonej wodzie
- Do tak przygotowanego farszu dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, i wybranymi ziołami, całość duś około 10 minut pod przykryciem. Dodaj 10 dag żółtego sera do sosu
- Gotowym farszem nadziewaj makaron, możesz wykorzystać do tego rękawa cukierniczego
- Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj masłem oraz ułóż makaron, posyp żółtym serem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.