Cannelloni z mięsnym farszem to wyjątkowe danie, które składa się z rurkowatego makaronu wypełnionego aromatycznym mięsnym farszem. To danie kuchni włoskiej, które z pewnością zadowoli każde podniebienie.

Cannelloni z mięsnym farszem to danie kuchni włoskiej, składające się z rurkowatego makaronu wypełnionego aromatycznym mięsnym farszem. Do przygotowania tego dania potrzebne są rurkowe makarony cannelloni, mięso mielone, cebula, czosnek, pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylia, sól, pieprz, oliwa z oliwek, jajko, ser ricotta, mozzarella i parmezan.

Klasyczny sos napoli można zaserwować w nieco innym wydaniu. Potrzebować do tego będzie makaron canneloni, naczynie żaroodporne i trochę wyobraźni. Wystarczy tylko nafaszerować makaron i go upiec – dostaniemy pyszne cannelloni z mięsnym farszem.

Zapiekanki są powszechnie lubiane i często przygotowywane.

Listę najpotrzebniejszych produktów i przepis przedstawiam poniżej.

Cannelloni z mięsnym farszem składniki

  • 250 g rurkowego makaronu cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego lub wołowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 150 g sera ricotta
  • 100 g startego sera mozzarella
  • 50 g startego sera parmezan

Cannelloni z mięsnym farszem przepis

Pierwszym krokiem jest przygotowanie farszu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek aż zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie dobrze przypieczone. Do mięsa dodajemy pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylie, sól i pieprz. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.

W osobnej misce mieszamy jajko, ser ricotta i 50 g startego sera parmezan. Następnie dodajemy do tego mięsny farsz i dokładnie mieszamy.

Cannelloni gotujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Następnie nadziewamy cannelloni farszem i układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Na koniec posypujemy cannelloni startą mozzarellą i 50 g startego sera parmezan. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 25-30 minut, aż ser się roztopi i zbrązowieje.

Cannelloni z mięsnym farszem najlepiej smakuje podane z sałatką z pomidorów i świeżą bagietką. Danie to doskonale komponuje się z czerwonym winem i idealnie nadaje się na romantyczną kolację lub obiad.

Podsumowując, cannelloni z mięsnym farszem to wyjątkowe danie kuchni włoskiej, które łączy w sobie aromatyczny mięsny farsz z rurkowatym makaronem i aromatycznymi przyprawami. To danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie. Spróbuj tego przepisu już dziś i ciesz się prawdziwym smakiem Włoch!

Cannelloni z mięsnym farszem
Cannelloni z mięsnym farszem

Smacznego!