
Polędwiczki z pieczonymi pomidorkami
Polędwiczki uważane są za danie, które możemy zjeść tylko w dobrych restauracjach… nic bardziej mylnego, możemy je przygotować w domu – szybko i prosto. Pokażę Wam w jaki sposób przygotować polędwiczki z pieczonymi pomidorkami.
Do przygotowania tego dania potrzebujemy zaledwie 4 składników :) Zobaczcie jakie to proste.
Przepis na 4-5 osób.
Polędwiczki z pieczonymi pomidorami – składniki
- 1kg polędwiczki wieprzowej
- 300g pomidorków koktajlowych
- 1 słoiczek czarnych oliwek
- 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
Polędwiczki z pieczonymi pomidorami – przepis
Polędwiczki wieprzowe kroimy w plastry ok. 1-1,5 cm. Plastry szynki szwarcwaldzkiej kroimy wzdłuż, a następnie zawijamy w nią polędwiczki, spinając je u góry wykałaczką. Podsmażamy ja na rozgrzanym oleju z każdej strony ok. 2 minuty, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Oliwki, pomidorki kroimy na połówki i posypujemy nimi polędwiczki.
Całość pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 30 minut.
Tak przygotowany obiad możemy podać z pyszną sałatką z roszponką – przepis znajdziecie TUTAJ (ale bez dodatku kurczaka).
Smacznego!