Szukaliśmy pewnej odmiany od tradycyjnie przygotowywanej polędwiczki w sosie. Po długich namysłach, wertowaniu internetu postanowiliśmy, że tym razem na obiad będzie polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim. Aby jednak polędwiczka nie była zbyt sucha po upieczeniu będzie ona owinięta w szynkę szwarcwaldzką.

Danie to jest niezwykle syte, więc jedynym dodatkiem do niego może być sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi skropiona odrobiną dobrej jakościowo oliwy.

Składniki na polędwiczkę z pieczarkami

  • ok. 400 polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 400g pieczarek
  • 12-14 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • ciasto francuskie
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • jajko

Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim – przepis

Pieczarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na odrobinie masła szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dusimy do czasu aż odparuje z nich woda.

Obejrzyj nasze filmy:

W międzyczasie polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacieramy z każdej strony solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzanym maśle smażymy ją dosłownie chwilę z każdej strony. Chodzi tylko o to, aby mięso z się zamknęło i podczas pieczenia zachowało wszystkie aromaty i soki. Po usmażeniu odstawiamy na chwilę aby ostygło.

Na cieście francuskim po środku układamy szynkę szwarcwaldzką, pieczarki i polędwiczkę. Ciasto zwijamy tworząc roladę.

W miseczce roztrzepujemy jajko, smarujemy nim wierzch rolady i następnie nacinamy ciasto aby para wodna podczas pieczenia miała, którędy się wydostać na zewnątrz.

Polędwiczkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu zostawiamy roladę na ok. 5 minut aby mięso chwilę odpoczęło.

Smacznego!