Szukaliśmy pewnej odmiany od tradycyjnie przygotowywanej polędwiczki w sosie. Po długich namysłach, wertowaniu internetu postanowiliśmy, że tym razem na obiad będzie polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim. Aby jednak polędwiczka nie była zbyt sucha po upieczeniu będzie ona owinięta w szynkę szwarcwaldzką.
Danie to jest niezwykle syte, więc jedynym dodatkiem do niego może być sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi skropiona odrobiną dobrej jakościowo oliwy.
Składniki na polędwiczkę z pieczarkami
- ok. 400 polędwiczki wieprzowej
- 1 cebula
- 400g pieczarek
- 12-14 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- ciasto francuskie
- sól
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
- jajko
Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim – przepis
Pieczarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na odrobinie masła szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dusimy do czasu aż odparuje z nich woda.
Obejrzyj nasze filmy:
W międzyczasie polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacieramy z każdej strony solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzanym maśle smażymy ją dosłownie chwilę z każdej strony. Chodzi tylko o to, aby mięso z się zamknęło i podczas pieczenia zachowało wszystkie aromaty i soki. Po usmażeniu odstawiamy na chwilę aby ostygło.
Na cieście francuskim po środku układamy szynkę szwarcwaldzką, pieczarki i polędwiczkę. Ciasto zwijamy tworząc roladę.
W miseczce roztrzepujemy jajko, smarujemy nim wierzch rolady i następnie nacinamy ciasto aby para wodna podczas pieczenia miała, którędy się wydostać na zewnątrz.
Polędwiczkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu zostawiamy roladę na ok. 5 minut aby mięso chwilę odpoczęło.
Smacznego!