Nie wiem czy to można nazwać sałatką, czy może jednak tradycyjnym daniem. Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem to bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które możemy zabrać w pojemniku na lunch do pracy.

Potrawa ta może być jedzona zarówno na zimno jak i na ciepło. W każdym bądź razie w wykonaniu Madzi jest przepyszna. Polecam Wam ten przepis… poniżej lista składników i krok po kroku jak przygotować ten posiłek.

Składniki (na 2 porcje)

  • torebka kaszy bulgur
  • 1 czerwona papryka
  • 3 marchewki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • natka pietruszki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 12-14 czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem – przepis

Filet z kurczaka myjemy, osuszam i kroimy w kostkę. Doprawiamy go solą, pieprzem i octem balsamicznym. Kurczaka wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki aby się zamarynował. Następnie smażymy go aż będzie miękki.

Obejrzyj nasze filmy:

Marchewkę kroimy na półplasterki.

Paprykę kroimy w większa kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy z dodatkiem słodkiej papryki na patelni. Jak będzie już szklista dodajemy pokrojoną marchewkę i paprykę. Wszystko dusimy aż warzywa będą al dente.

W międzyczasie gotujemy kaszę bulgur. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z warzywami i usmażonym kurczakiem. Na sam koniec dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i posiekaną natkę pietruszki.

Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem

Smacznego!