Nie wiem czy to można nazwać sałatką, czy może jednak tradycyjnym daniem. Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem to bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które możemy zabrać w pojemniku na lunch do pracy.
Potrawa ta może być jedzona zarówno na zimno jak i na ciepło. W każdym bądź razie w wykonaniu Madzi jest przepyszna. Polecam Wam ten przepis… poniżej lista składników i krok po kroku jak przygotować ten posiłek.
Składniki (na 2 porcje)
- torebka kaszy bulgur
- 1 czerwona papryka
- 3 marchewki
- 1 średniej wielkości cebula
- natka pietruszki
- 1 pierś z kurczaka
- 12-14 czarnych oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem – przepis
Filet z kurczaka myjemy, osuszam i kroimy w kostkę. Doprawiamy go solą, pieprzem i octem balsamicznym. Kurczaka wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki aby się zamarynował. Następnie smażymy go aż będzie miękki.
Obejrzyj nasze filmy:
Marchewkę kroimy na półplasterki.
Paprykę kroimy w większa kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy z dodatkiem słodkiej papryki na patelni. Jak będzie już szklista dodajemy pokrojoną marchewkę i paprykę. Wszystko dusimy aż warzywa będą al dente.
W międzyczasie gotujemy kaszę bulgur. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z warzywami i usmażonym kurczakiem. Na sam koniec dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!