Sałatka z rukolą, pomidorkami i szynką parmeńską to nasza propozycja na szybką i pyszną kolację. Sałatkę tą przygotujecie dosłownie w 10 minut i z całą pewnością się nią najecie.
Kolacje nie powinna być „ciężka” więc ten przepis jest idealny.
Do jej przygotowania możecie zamiast rukoli wykorzystać roszponkę, szpinak albo miks sałat, jednak uważam że delikatnie ostry charakter rukoli podkreśli smak pozostałych składników.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (składniki na 2 porcje)
- 2 garści rukoli
- 1/2 zielonego ogórka
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1/2 cebuli (może być czerwona)
- 6 plasterków szybki parmeńskiej
- 2 łyżki oliwy
- szczypta ziół prowansalskich
Sałatka z rukolą, pomidorkami i szynką parmeńską – przepis
Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ogórka kroimy w większa kostkę.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem oliwy i szczypty ziół prowansalskich. Pamiętajcie aby oliwę i zioła dodać ok. 15 minut przed podaniem inaczej rukola zbytnio namoknie.
Smacznego!